Все повече българи искат да са учители!

https://crimes.bg/analizi/vse-poveche-balgari-iskat-da-sa-uchiteli/43531 Crimes.bg
Все повече българи искат да са учители!

Увеличава се броят на младите учители, а средната възраст пада под 50 години. Имат ли интерес младите хора към учителската професия и какви са тенденциите?

Вера за първа година пристъпва училищния праг като учител на третокласници. За нея не е имало колебание, че това е нейно призвание, още от детството.

"Израснала съм в семейство на учители. Изнасяла съм уроци вкъщи пред огледалото. И от малка съм осъзнала, че може би това е професията, която ме тегли. Това е призвание. За да си учител, трябва да го чувстваш от сърце. Трябва да имаш желание да работиш тази професия", каза учителката в ОУ "Любен Каравелов" Вера Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Ръстът на младите хора в образованието тази година е 18%. Над 2500 учители са започнали работа.

"Преди 5 години от випуск 18 випускници - двама искаха да стават учители. Сега вече двама не искат, но 18 искат", коментира председателят на СБУ Янка Такева.

С новопостъпилите млади кадри в образователната система се променя и възрастовата граница.

"Средната възраст на учителите намалява, вече е под 50 години. Знаете, че преди 5 години беше 53 – 52", допълни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Интересът към педагогическите специалности в университетите също расте тенденциозно.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.