Внимание! Скандална измама с дезинфектантите

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-skandalna-izmama-s-dezinfektantite/43465 Crimes.bg
Внимание! Скандална измама с дезинфектантите

Специалист разкрива опасностите, които крие подобна покупка

Органите на реда предупреждават да бъдете особено внимателни при закупуването на дезинфектант.

 

В интернет е плъзнала поредната измама с дезинфектанти. Недобросъвестни търговци предлагат спирт за горене вместо дезинфектант. Тази измама се вихри с пълна сила в социалните мрежи, е установила проверка на контролните органи.

 

Опасните препарати ще бъдат забранени за продажба, тъй като заблуждават потребителите, съобщи NOVA.   

Атаката на COVID-19 наложи по-чести мерки за дезинфекция и по-стриктно спазване на личната ни хигиена. Специалистите обаче съветват внимателно да подбираме продуктите за дезинфекция и да не използваме метилов алкохол, хлорни дезинфектанти, ракия  "първак" и т.н.

 

Препоръките са спиртът в дезинфектантите, които убиват коронавируса, да е между 60 и 80 тегловни процента.  

Според офертата в интернет продуктът може да се използва за почистване на повърхности, въпреки че на етикета му ясно е изписано "спирт за горене”. Според описанието, обаче препаратът притежава същите свойства като дезинфектант.

 

Според контролните органи това лесно може да подведе потребителите.  

"Това би навело потребителите към мисълта, че могат да го ползват не само за почистване на повърхности, а за дезинфекциране на ръцете например, а това вече само по себе си крие риск”, каза Димитър Маргаритов от КЗП.  

 

Спиртът се предлага в три варианта – за 2.99, 4,49 и 19,99 лв. в зависимост от големината на разфасовките. Атрактивните цени бързо привличат потребителите и те най-вероятно биха си купили подобен продукт, заради по-ниска цена от стандартните дезинфектанти. Те от своя страна обаче са с по-висококачествени съставки и в този смисъл това е една сериозна опасност да се вземе нещо много рисково.  

 

Каква е разликата между спирт за горене и продукти за дезинфекция, обясняват експертите-химици.

"В дезинфектантите се използва етанол, докато в спирта за горене – главно метанол”, посочва Иван Гивечев, който е химик в лаборатория.  

Двете съставки са с различни свойства и различни ефекти. Метиловият спирт обаче е силно токсичен и може да доведе до тежки отравяния, предупреждава експертът. Затова е крайно неподходящо и дори опасно да се използва за дезинфекция на ръце.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.