Велик локомотив тръгва в България!

https://crimes.bg/analizi/velik-lokomotiv-tragva-v-balgariya/40612 Crimes.bg
Велик локомотив тръгва в България!

"Магдалена" и "Анна-Мария" са двата новодоставени от Хърватска локомотиви за транспортния оператор "ПИМК Рейл". Компанията със седалище в Пловдив, увеличи парка си с легендарната конструкция "АСЕА" - локомотиви, произвеждани в Югославия по Шведски лиценз, станали прототип на модернизацията на най-мощните електрически локомотиви на БДЖ през 1998 година.

Конструкция с история

Историята на този тип локомотиви, започва в Швеция в началото на 60-те години, когато в различни администрации на Европа(включително и у нас), се правят изпитания на високомощен четириосен електрически локомотив за постоянен ток. Тогава, БДЖ "още прохожда" в областта на електрификацията. Към компактната, но с голяма вписана мощност конструкция, проявяватт интерес Югославските железници, които не само закупуват голям брой такива машини, но и лиценза за тяхното производство, което се организира в завода "Раде Кончар" в Загреб.

След разпадането на Югославия, заводът остава на хърватска територия, като развойната дейност върху вече утвърдената конструкция продължава. Така през 1998 година, под името "Кончар електричне локомотиве", заводът кандидатства за модернизацията на локомотиви на БДЖ, като за да представи своя капацитет, докарва на проби у нас един такъв модернизиран локомотив.


Усъвършенстване

Успешната идея за модернизация бързо набира скорост, и Босненските, Хърватските, а по-късно и Сръбските железници възлагат модернизация  на своите четириосни "АСЕА" локомотиви. Така, тази легендарна и изключително надеждна конструкция, получава модерно микропроцесорно управление и енергоикономично спомагателно задвижване, което ги прави предпочитани за универсална влакова служба от много частни оператори.

Ергономия

Условията на труд за машинистите на тези локомотиви, по нищо не отстъпват на модерните машини, които виждаме все по-често. Кабините разполагат с климатик, седалка с въздушно окачване, както и хладилник.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.