Тома Белев припалва 11 милиона с обществена поръчка по негова мярка

https://crimes.bg/analizi/toma-belev-pripalva-11-miliona-s-obshtestvena-porachka-po-negova-myarka/37859 Crimes.bg
Тома Белев припалва 11 милиона с обществена поръчка по негова мярка

Последната цел на Зелените са 11 501 250 лева, за които бленуват от края на август. Тогава Изпълнителната агенция "Околна среда" към МОСВ обявява публично една от най-мащабните тръжни процедури в последните години, чиято стойност възлиза именно на тези на 11 милиона лева. Те ще бъдат дадени на победителя, който представи най-добър проект по предмета на изпълнение, формулиран като „Избор за извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България“.

Целта на тази поръчка е през 2019 г. данните и изводите след техния анализ да бъдат включени в докладите пред Брюксел съгласно две природозащитни директиви – за местообитанията и птиците. Това е изключително голям обем работа, която трябва да се свърши за само две години. Разбира се, предводителят на Зелените Тома Белев, отново се смята за най-квалифицирания за целта.

В поръчката са залегнали осем позиции, които могат да се разделят на различни договори и да се възложат на различни изпълнители. Псевдоеколозите обаче искат да прилапат всичките, съответно и цялата сума за изпълнение. Това е поредната атакувана от тях обществена поръчка от този тип в последните години и в повечето случаи ги огрява.

Сега те са се прицелили в: анализ на видовете безгръбначни – 1 105 000 лв., на видовете риби – 966 250 лв., на земноводни и влечуги – 603 750 лв., на бозайниците – 676 250 лв. И още – за прилепи 533 750, за висши растения и мъхове – 837 500 лв, за типовете местообитания – 3 058 750 и накрая най-голямото перо – изследване на видовете птици – 3 700 000 лв. По-голямата част от финансирането (85%) е от ОП „Околна среда“ за периода до 2020 г.

След като през май месец Тома Белев надигна глас, че в областта на екологията се изискват "прекалено квалифицирани" кадри за изпълнение на обществените поръчки, при тази, сякаш по негова поръчка, критериите са доста занижени. Сега например експертният опит е намален и в обособените позиции се стига до едва 2-годишна експертиза в сферите на изследванията в заданието. Така се дава зелена светлина на Зелените да покажат, че имат стотици „експерти“ и така да успеят да спечелят всички осем проекта, пише "Труд".

Освен че е необяснимо защо критериите са така снижение и дали Тома Белев няма пръст в това, любопитна е и щедростта на изпълнителната агенция, която е готова да даде цели 30% от 11-те милиона само за предварителната работа, която се изразява с изготвяне на анализ и график на дейността, която ще се извършва.

Всичко е изпипано до последния детайл и все така, че да е в полза на спечелилите обществената поръчка и в ущърб на държавата. Ако след изпълнението на зададения проект, поръчителят в лицето на агенцията не е доволен, ще може да санкционира изпълнителите с 20% от платените суми. Така се получава следната ситуация - дори и при некачествено изпълнение печалбата ще е 80%. Как мислите, дали не устройва перфектно Зелените?!

Освен реалната опасност тези милиони да бъдат безвъзвратно загубени без дори да се изпълнят зададените задачи, заплаха съществува и за хората, живеещи в районите, станали обект на амбициите на Зелените да са част от мрежата от защитени територии „Натура 2000“.

Ако в изводите си изпълнителят посочи, че някои видове неправилно са определени за изчезнали или че състоянието на изследваните животни и хабитати е лошо, гарантирано ЕС ще наложи на България тези райони да влязат в „Натура“, за което ще трябва да отделят още много средства. Освен това, псевдоеколозите ще станат формални собственици на всяко парче земя, което бъде вписано в „Натура 2000“. Така Зелените стартират уж с „природозащитна“ дейност, която им служи за параван, а след това я превръщат в чист бизнес за милиони на гърба на хората, които остават бе земи и поминък.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.