Ще понесете тези санкции, ако нарушите взетите мерки при обявеното извънредно положение!

https://crimes.bg/analizi/shte-ponesete-tezi-sankcii-ako-narushite-vzetite-merki-pri-obyavenoto-izvanredno-polozhenie/43417 Crimes.bg
Ще понесете тези санкции, ако нарушите взетите мерки при обявеното извънредно положение!

Бъдете особено внимателни


След като днес Народното събрание гласува единодушно на територията на България да се въведе извънредно положение заради разпространението на коронавируса, стана ясно, че Парламентът е завишил санкциите, предвидени в Наказателния кодекс при неспазване на мерки при епидемия.

 

Измененията бяха приети на първо и второ четене в едно заседание.

 

Предвижда се изменение на чл. 355 в НК. Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или проявяването на заразителна болест по хората, ще се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1 000 до 10 000 лв.

 

Когато деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева, одобриха депутатите.

 

До момента Наказателният кодекс предвиждаше пробация или глоба от сто до триста лева за нарушение на наредба, издадена против разпространяването на заразна болест. Ако деянието е по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието беше лишаване от свобода до една година или пробация.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.