Шефът на "Киберпрестъпност" направи разтърсващи разкрития за "Тад груп"

https://crimes.bg/analizi/shefat-na-kiberprestapnost-napravi-raztarsvashti-razkritiya-za-tad-grup/38338 Crimes.bg
Шефът на "Киберпрестъпност" направи разтърсващи разкрития за "Тад груп"

Работата по случая продължава

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП - комисар Явор Колев направи нови разтърсващи разкрития, относно хакерската атака над НАП, откраднатите данни и начина по който са действали "Тад груп".

 

в интервю за "Телеграф" той посочва, че разполагат с данни за стотина фирми, които са били изнудвани от „Тад Груп“. Става въпрос за фирми от всички сфери. Насочвали са се основно към по-големи фирми, от които биха могли да получат рекет.

 

Показват им, че системите им са незащитени, но го правят, осъществявайки нерегламентиран достъп и кражба на база данни. След това им показват, че притежават тази информация и лесно могат да станат жертва на престъпници, каквито самите те вече са.

 

По неофициална информация сред изнудваните има 3 банки и 2 застрахователни дружества. Комисар Явор Колев обаче отказва да конкретизира, посочвайки, че има всякакви.

 

Той допълва, че има различни дружества от сериозния български бизнес. Нормално е да се насочват към подобни компании, защото са платежоспособни, а и също така вреди сериозно на имиджа им, ако информацията за техни клиенти и за техния бизнес попадне в интернет.

 

Има компании, които са се поддали на рекета на „ТАД Груп“ и са сключвали договор с тях. Разбира се има и такива, които са отказвали категорично и са наемали фирми от чужбина, които да ги защитят.

 

Към момента служители на "Киберпрестъпност" в ГДБОП продължават работата си по разкодирането на дисковете от компютрите на хакера Кристиян. Комисар Колев обаче посочи, че това не може да се случи за ден-два и отварянето на абсолютно всички компютри изисква технологично време.

 

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП посочва, че отначало разполагали с информация само за Кристиян. В деня, в който откраднатата база данни на НАП беше публикувана в интернет, за няколко часа успели да го установят, да стигнат до него и да започнат работа.

 

След това кръгът се разширил и се установило, че не е сам. Били разгледани и много други доказателства, сочещи към участието и на други лица.

„Материалите, публикувани от прокуратурата, ясно доказват, че този човек не е бил сам, че това не е негова самоинициатива, а е политика на фирмата. Това се потвърди впоследствие и от разговори с други, които са пострадали с цел да бъдат привлечени като клиенти“, заключава комисар Колев..

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.