Селото се завръща!

https://crimes.bg/analizi/seloto-se-zavrashta/43631 Crimes.bg
Селото се завръща!

Близо 200 000 души са се преместили да живеят на друго място миналата година, сочат данните на статистиката. Половината от тях са се преселили от големия град на село и една от основните причините за това е пандемията.

За малко повече от година населението на община Родопи се увеличило с 2700 души. Повечето идват от големия град и предпочитат живота в къща на село. Неслучайно за миналата година тук са издадени над 700 разрешения за строеж.

От началото на пандемията миналата година семейство Куликови са се преместили от София на вилата си в пловдивското село Белащица и повече не желаят да се върнат в големия град.

"Тук работят онлайн и планират да се регистрират в селото, за да може детето им да посещава детска градина. Миналата година при локдауна март месец в София, в апартамента не е най-удобното място, с малко дете сме. Имаме къща горе доста по-нависоко из селото, дойдохме тук и така. Искам официално даже да се пререгистрираме, да дойдем тук , детето да си почне нормално детска градина. В София няма места и няма шанс да се случи скоро. И определено, чистият въздух и тая свобода, която ни дава селото няма как да се случи в София или в големия град, дори и в Пловдив", казва пред БНТ Александра Куликова.

Гледаме домати, краставици и си движим нашите неща. Организираме най-големия китарен фестивал, който се провежда в Пловдив.

В интерес на истината в началото може би ни липсваше малко тази шумотевица и суматоха, но в момента не искаме и да чуем за голям град, казва Христо Куликов, музикант.

Подобна е ситуацията и в община Елин Пелин, където все повече столичани купуват имоти.

В Софийското село Лесново за последната година над 60 семейства се закупили терени за строеж или къщи. Повечето семейства строят нови къщи, а по-малко са тези, които ремонтират закупените къщи и си живеят в тях, казва Стоян Зарчов, кмет на с. Лесново, община Елин Пелин. Повечето от преселилите се семейства не само живеят в селата край големия град, но са изнесли и бизнеса си. Такъв е случаят със стоматолога Димо Димов от село Гара Елин Пелин.

"Имаме толкова много работа, че ще разширяваме бизнеса и ще взимаме още колеги, които предпочитат този начин на живот на село. Новата ни колежка, например, е българка от Македония, която премествайки се тук й хареса и зачерта директно варианта София. Намери си къща под наем и си живее тук", казва Димов.

По данни на НСИ половината от преселилите се у нас семейства са напускат града, за да живеят на село. От село в град са се преместили едва 15.3%.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.