Съдът върна 6 000 000 лева на близка до Евелин Банев - Брендо

https://crimes.bg/analizi/sadat-varna-6-000-000-leva-na-blizka-do-evelin-banev-brendo/37229 Crimes.bg
Съдът върна 6 000 000 лева на близка до Евелин Банев - Брендо

Балдъзата на соченият за "кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо - Десислава Дишлиева получи 6 000 000 лева, след като делото срещу нея бе прекратено.

Тя беше обвинена в пране на пари от трафик на наркотици.

Сумата е иззета от софийски трезор през юни 2007 година заради съмнения, че това са пари от наркотрафика, който Банев осъществявал.

Десислава Дишлиева е сестра на бившата съпруга на Евелин Банев - Моника, както и съпруга на застреляният през 2005 г. Константин Дишлиев - съдружник на Евелин Банев. Освен Дишлиев, убита бе й майка му Йорданка Запрянова, ден преди да даде своите показания в съда срещу Евелин Банев - Брендо.

Точно седмица преди убийството на Запрянова, бе арестуван Евелин Банев, а в момента на убийството, той лежеше в следственият арест. В тази седмица започва и разследването срещу Банев и близките му, което предизвика и претърсването на трезора на бул. "Евлоги Георгиев" в столицата. В него в сейф №649 са намерени 3 083 800 евро в кеш.

Парите се водят собственост на Десислава Дишлиева и фирмата й - "Пам Пропърти". Дишлиева твърди, че парите са оборот от дейността на фирмата й, която е собственик на сгради в Студентски град и центъра на София. От прокуратурата обаче твърдят, че парите са придобити от наркотрафик.

Повече от 7 години парите са иззети с протокол от Национална следствена служба, но през 2013 г. в закона влизат промени, от които се възползваха и други обвинени, сред които и Христофорос Аманатидис - Таки. След тези промени обвиненият има право да поиска обвинението му да бъде внесено в съда или прекратено.

Прокуратурата така и не успя да докаже, че 6 000 000 лева са от наркотрафик, който Евелин Банев - Брендо е осъществявал. Според обвинението, той е извършвал трафик от 2002 г. насам между Южна Америка и Европа.

Десислава Дишлиева е оправдана по всички обвинения, а единствената сума за която бе обвинена бе 38 808 евро, които тя е прехвърлира от сметка на мъжът й Константин Дишлиев (застрелян две седмици преди това) в Швейцария в своя лична сметка. Според прокуратурата, Дишлиева "е предполагала", че парите са от наркотрафик.

Неслучаен трезор

В същият трезор, от който бяха иззети 6 млн. лева като доказателство, бе извършен обир на 2 май 2011 г. Тогава в ранната сутрин в трезора влязоха двама мъже, които представили себе си за клиенти. Те пребили двамата охранители и завързалия единият в сервизно помещение. После отмъкнали около 40 000 000 евро и изчезнали.

Трезорът е собственост на фирма "Финтех България". Известно е, че в него чрез подставени лица средства са държали много бизнесмени, магистрати и политици. На следващият ден бе арестуван собственикът на трезора Борислав Ралчев и сестра му Нели. Те бяха обвинени в незаконна банкова дейност, като предлагали съхранение срещу високи лихви.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.