Психиатър разкри какво се е случвало в главата на бащата-убиец от Севлиево

https://crimes.bg/analizi/psihiatar-razkri-kakvo-se-e-sluchvalo-v-glavata-na-bashtata-ubiec-ot-sevlievo/40492 Crimes.bg
Психиатър разкри какво се е случвало в главата на бащата-убиец от Севлиево

 

Така става, когато следваме сляпо примера на американците

"Човекът е бил ступор. Това означава, че е имал психично разстройство. Не става въпрос за депресия, а за психоза." Това заяви в ефира на Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев, коментирайки бащата, прерязал гърлото на 2-годишното си дете в Севлиево.

 

Преди да извърши зверството, мъжът е бил 4 дни в психиатрия. Той е бил освободен от там по настояване на съпругата му. Тя пък не е била в апартамента по време на убийството, а навън с другата им дъщеря. 

"За 4 дни не може да се излекува. При това нещо човекът е бил напълно неадекватен и под въздействието на нереални идеи и възприятия. Тук идва вече неприятният момент, че близките отиват и заявяват в психиатричното заведение, че той трябва да бъде изписан", коментира още д-р Герев. "Решение, когато човек не иска да се лекува, може да вземе само съда. Това обаче отнема между 6 и 8 седмици", обясни той. "При нас се използват всички най-модерни лекарства за лекуване на всякакъв тип проблеми. Ситуацията е чисто организационна. Ако човек отиде сам да се лекува и след време каже, че не желае да се лекува повече, никой не може да го задължи да остане", призна експертът.По думите му, ако близките заявят, че искат да бъде изписано лицето, психиатрите са длъжни да го пуснат. "Ние преди години имахме система на психиатричните диспансери, която бе копирана от Франция и до ден днешен там работи чудесно. След 2000 г. възприехме американската система, в която се казва, че трябва да се спазват правата на човека, дори и той да представлява заплаха за цялото общество", призна д-р Герев.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.