През изминалата година ДАНС е провела 303 операции

https://crimes.bg/analizi/prez-izminalata-godina-dans-e-provela-303-operacii/37378 Crimes.bg
През изминалата година ДАНС е провела 303 операции

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е провела през изминалата година общо 303 операции за пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни структури, от които 43 в рамките на осъществено международно сътрудничество.

Това гласи отчета на ДАНС за дейностите по разследването и за противодействие на организираната престъпност и корупцията през 2014 г., съобщиха от агенцията. Важна част от дейността на ДАНС е разкриването, наблюдението, противодействието и предотвратяването на подготвяни или извършвани престъпления, осъществявани от местни или транснационални престъпни структури, които биха застрашили националната сигурност на България.

Сферите на организираната престъпност, предмет на противодействие от страна на Агенцията, обхващат широк спектър от деяния . Това включва трафик и производство на наркотични вещества; трафик на хора; преработка и търговия с оръжия, боеприпаси, общоопасни средства и стратегически суровини; посегателства срещу митническия режим, паричната, данъчната и осигурителни системи на страната; фалшификации на документи, валута и електронни платежни инструменти; незаконно съхранение и износ на културно-исторически ценности; компютърни престъпления и други актове с висока степен на обществена опасност.

Сред основните приоритети в работата на ДАНС, освен противодействие на самите незаконни деяния, е предотвратяване на възможността за легализиране на финансови средства със съмнителен произход, както и пресичане на корупционни дейност, благоприятстваща организираната престъпност.

Он съществено значение за  ДАНС остава противодействието на нарушенията на данъчно-осигурителното и митническото законодателство, които носят на организираната престъпност високи доходи, като ощетяват в значителна степен както държавния бюджет, така и бюджета на ЕС. ДАНС изпълнява законовите си ангажименти при координация и взаимодействие с органите на прокуратурата, съда и МВР, Агенция "Митници", НАП, НОИ, други министерства и ведомства, както и с обществени организации.

 

Агенцията поддържа активно международно сътрудничество както на двустранно ниво (със съответните структури на държави в и извън ЕС), така и в рамките на членството или ангажиментите на Агенцията в редица международни и регионални организации и форуми на специалните служби и правоохранителните органи (Европол, Интерпол, Евроджъст, Фронтекс, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа и други).

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.