Поредната заблуда на Зелените е разкрита - гората у нас не изчезва, а се разраства!

https://crimes.bg/analizi/porednata-zabluda-na-zelenite-e-razkrita-gorata-u-nas-ne-izchezva-a-se-razrastva/37839 Crimes.bg
Поредната заблуда на Зелените е разкрита - гората у нас не изчезва, а се разраства!

Зелените пак се изложиха с апокалиптичните си прогнози за изчезване на родната гора, които бяха опровергани правдоподобно.
Източник:
2016-07-15 13:19:00


Анализи


1

Прочетено: 188748

Кратка връзка
Изпълнителния директор на  "Агенция по горите" към Земеделското министерство - инж.Тони Кръстев изказа и защити противоположно на това на Зелените мнение, което те разгласяват отдавна. Българската гора не просто не е пред изчезване, а дори е нараснала с 300 000 хектара /3 млн. дка/ през последните десет години, съобщи Кръстев. Това значително нарастване на горските площи се дължи не само на разширяването им по пустеещи в съседство ливади, а и заради недостатъчното и некоректно измерване досега. 

Инж. Кръстев пояснява, че по-голямата част - две трети от горите са широколистни, а другите - иглолистни. Същото е и разпределените на броя пожари, защото широколистните са предимно до населени места, където има повече предпоставки за избухване на огън. Цели 97% от пожарите са в следствие на неправомерна човешка дейност, голяма част от които от земеделски земи. А възстановяването на един декар изгоряла гора струва към 1500 лв.

Има достатъчно гора както за дървесина, така и за пелети и за огрев. А това май не изнася много на Зелените, защото не могат да прокарват съшитите си с бели конци стратегии за запазване на горите у нас. Те нямат нужда от тяхната помощ, която е основана изцяло на лобистки и финансови интереси, но не и на експертна лесовъдска оценка. Както стана ясно чрез проекта за парк "Пирин", главатарят на Зелените би трябвало да се срамува да се нарича лесовъд.

У нас в последните 16 години е прокарана политика за редуциране на изкуственото залесяване. Потреблението на дървесина не е намаляло, а дори е нараснало, като все по-голям процент вече е за пелетите като средство за отопление. Също така в повечето случаи пожарите не оказват пагубно влияние на добива на дървесина, пише pik.bg.

Действията на управляващите в посока опазване на горите са последователни и определено дават ефект, който се различава коренно с твърденията на Зелените за състоянието на горските масиви, а инж. Кръстев дава съвет всеки уважаващ себе си лесовъд да изследва естествените процеси в гората и да я подпомага, а не да цели лична облага за сметка на общото благо.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.