Плашещо изследване! Стоматологът ни заразява с Алцхаймер

https://crimes.bg/analizi/plasheshto-izsledvane-stomatologat-ni-zarazyava-s-alchaymer/38262 Crimes.bg
Плашещо изследване! Стоматологът ни заразява с Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер може да се предава чрез заразени инструменти, твърдят учени от „Юнивърсити Колидж“, Лондон.




Източник:




2019-09-22 10:53:00


Анализи


0

Прочетено: 93240

Кратка връзка








Болестта на Алцхаймер може да се предава чрез заразени инструменти, твърдят учени от „Юнивърсити Колидж“, Лондон. Екипът е изследвал бета-белтъка амилоид, за който се смята, че при натрупване води до отключване на заболяването.

 

Британските учени са открили, че този белтък може да се пренася чрез хирургични или стоматологични инструменти. Затова специалистите алармират, че е възможно алцхаймер да се отключи след операция, преливане на кръв или дори при някои по-сериозни стоматологични процедури като лечение на зъбните канали. Все пак учените подчертават, че болестта не се предава директно от човек на човек в процеса на нормалното общуване. Те успокояват хората, грижещи се за свои близки, болни от алцхаймер, че не съществува риск да се заразят директно от страдащия. 

Специалистите изтъкват, че доказателството, че болестта се пренася чрез заразени инструменти, съвсем не означава, че може да се прихване при кихане, кашляне или допир. Тъй като до момента се смяташе, че причините за заболяването са предимно генетична предразположеност и напреднала възраст, откритието на британския екип може да се окаже повратна точка за разбирането на причините за появата на този тип деменция. За момента болестта на Алцхаймер остава загадка за учените, тъй като не са доказани категорични механизми за възникването, нито има открит начин за лечение. При засегнатите пациенти се наблюдават сериозни проблеми с паметта, логическото мислене, но също така и промени в поведението, трудности в общуването, невъзможност за изпълняване на ежедневни действия.

За основна причина се смята загиването на голям брой нервни клетки. Нови изследвания доказаха натрупването на бета-белтъка амилоид като предвестник на алцхаймер. Повечето усилия на учените по света, изследващи болестта, са насочени в това да се открият начини за забавяне на болестта, както и за ранното диагностициране. Смята се, че ако проблемът се открие рано, има начини да се влияе на темпа на развитието му.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.