Планинската спасителна служба с последни новини за трагедията в Стара планина

https://crimes.bg/analizi/planinskata-spasitelna-sluzhba-s-posledni-novini-za-tragediyata-v-stara-planina/40310 Crimes.bg
Планинската спасителна служба с последни новини за трагедията в Стара планина

Често пъти туристите подценяват обстановката

Заради прогнозите за лошо време все още не е ясно дали днес ще бъде подновена акцията на планинските спасители в Стара планина за сваляне на тялото на загиналия в събота под връх Жълтец 45-годишен турист от Варна.

 

„Акцията продължи над 11 часа. Групата туристи не са били загубени, а в някакъв момент се подхлъзват и падат в един улей. Дълго време са се влачели по снега.“ Това разкри пред БНТ директорът на Планинската спасителна служба към БЧК - Емил Нешев. 

 

„Проблемът за акцията беше отдалеченото място и метеорологичните условия“, каза още той. 

„Решение за започване и прекъсване на акция се взима трудно, защото знаем, че бедстват хора, но искаме и нашите екипи да се приберат по домовете си“, коментира Емил Нешев. 

 

„Въпросът не се свежда до наличието на спасителен хеликоптер в България, а цялостна работеща система. Не е нужен един хеликоптер, а повече, както и изграждане на бази. Искаме система за въздушни линейки, известни по цял свят“, разкри Нешев. 

„Виждаме, че туристите пренебрегват планината и стават инциденти“, завърши шефът на ПСС.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.