Осуетиха референдума на Зелените и община Трън (Всичко за скандала)

https://crimes.bg/analizi/osuetiha-referenduma-na-zelenite-i-obshtina-tran-vsichko-za-skandala/37877 Crimes.bg
Осуетиха референдума на Зелените и община Трън (Всичко за скандала)

След като станаха ясни инвеститорските намерения, Зелените се сдушиха с общинарите на Трън и започнаха да подготвят незаконен референдум. Незаконната подготовка за общественото обсъждане обаче не спряна от по-високо ниво - община Перник. От там са категорични, че действията на общината са незаконни и поставят под въпрос легитимността на избора.

Българската минно-геоложка камара изпрати писмо до всички институции, в което излага своята позиция за проведената уж "разяснителна кампания". Според тях, Зелените и общината добре са се постарали да представят единствено позицията на Инициативен комитет Сдружение „Трън“, който е против проекта за златодобив, разработван от българската компания „Евромакс Сървисис“ ЕООД, част от Групата „Асарел-Медет“.

Общинският съвет на Трън бе решил общественото допитване по въпроса „Съгласни ли сте Община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“ да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Това решение бе обжалвано като незаконосъобразно от три страни пред Апелативния съд в Перник.

Той отхвърли и трите. Но щом областният управител на Перник е обжалил актовете на обшинския съвет на Трън, това автоматично ги прави незаконни. Въпреки това, трънските общинари и Зелените не спират подготовката за референдума. Цялата организация пък е за сметка на общинския бюджет, въпреки че няма основание за харчовете.

От минно-геоложката камара са категорични, че нямат нищо против да се проведе обществено допитване. Това обаче трябва да стане по законен ред и като се представят всички гледни точки на гражданите. Добивът на полезни изкопаеми е държавна политика, която е законоустановена съгласно действащите европейски и български директиви, норми, стандарти и правила. Сред известните ползи от добивната дейност са преките ползи от изплащане на концесионните такси както за държавата, така и за местните общини, пише pik.bg.

Дни след като тези факти излязоха наяве, около 150 миньора излязоха на протест в Трънско. Те се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън от Зелените организации и Боян Петров. Те поканиха алпиниста да посети Панагюрище и "Асарел медет".

Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства. Миньорите са категорични, че се нуждат от инвестиции, за да оцелее района. Сега и Зелените, и трънчани и представители на миньорския бранш трябва да стигнат до решение за законно провеждане на референдума, който се отлага на този етап.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.