Нов скандал! Няма да повярвате кой лекар източи стотици хиляди левове от НЗОК

https://crimes.bg/analizi/nov-skandal-nyama-da-povyarvate-koy-lekar-iztochi-stotici-hilyadi-levove-ot-nzok/43197 Crimes.bg
Нов скандал! Няма да повярвате кой лекар източи стотици хиляди левове от НЗОК

 

Той бе обявен за лекар на 2020 година

Оказва се, че офталмологът от „Александровска болница“ – д-р Александър Оскар, е източил стотици хиляди лева от НЗОК.

 

Това се е случило посредством отчитането на фалшиви документи за прегледи, манипулации и хоспитализации. Измамата лъснала при извършена през август проверка от страна на столичната здравна каса, пише Скенер Нюз.

Скандалната новина е била потвърдена и от пресцентъра на фонда. От там правят изричното уточнение, че към момента доц. Оскар обжалва наложеното му наказание – да върне 178 000 лева и повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.Арбитражната комисия ще се произнесе в понеделник. След като това се случи всички факти ще бъдат изнесени пред медиите, за да може обществото да се запознае със случващото се.

Арбитражът е натоварен със задачата да постанови дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията. Извършените измами от доц. Оскар вече са установени.

 

Припомняме, че той е и председател на дружеството на евреите в България „Шалом“. При все, че бе лекар на годината за 2020-та, той НЕ стана известен с лекарските си умения, а със скандала, който забърка в „Александровска болница“.Веднага след като проф. Костадин Ангелов бе свален от поста здравен министър, офталмологът започна кампания срещу него и цялото ръководство на болницата.

 

В крайна сметка нито едно от твърденията му не беше доказано от прокуратурата, вътрешния одит на МЗ и АДФИ. „Калната“ му атака срещу проф. Ангелов и проф. Борис Богов обаче си свърши работата и стана повод последният да бъде уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

 

Стана ясно, че в аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на „Александровска болница“ – д-р Чавдар Еленков. На него също е била наложена глоба.

Към днешна дата и двамата са сред приближените на новия директор д-р Атанас Атанасов.

Доц. Оскар не успя да се пребори за място като член на борда на директорите, но пък бе назначен за съветник на директора. Освен това продължава да ръководи и Очната клиника в лечебното заведение, пише blitz.bg.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.