Невърнати комисионни са причината за убийството на общинарката от Пазарджик

https://crimes.bg/analizi/nevarnati-komisionni-sa-prichinata-za-ubiystvoto-na-obshtinarkata-ot-pazardzhik/37302 Crimes.bg
Невърнати комисионни са причината за убийството на общинарката от Пазарджик

Една от основните версии за покушението над 33-годишната шефка на кметския кабинет е невърнати комисионнни от пропаднали далавери за милиони левове. Стоянова, която се сочи за дясна ръка на градоначалника на Пазарджик Тодор Попов бе безмилостно разстреляна пред дома си в понеделник вечерта. Неизвестния килър я причакал да паркира луксозния си джип и на излизане от гаража се открил огън по нея. Извършената аутопсия показа, Татяна е повалена от шест от куршума, като 2 от тях са в главата. Заради използвания заглушител изстрелите не са чути от десетките хора наоколо, което позволило на убиеца да се измъкне незабелязано. Още вчера разследващи коментираха, че подобно оръжие подсказва за професионално изпълнен разстрел, което почти изключва версиите за случаен обир или любовно отмъщение. Естесетвото и начина на извършване на  покушението предполага  прчините за убийството се търсят основно около работата на Татяна Стоянова в община Пазарджик.

"Основната версия по която трябва да се работи, е нарушени икономически интереси. Хората от Пазарджик знаят, че общината се управялва тоталитарно, а има интерсени обществени поръчки, публично-частно партньорство с имоти", коментира вчера Атанас Атанасов, председател на вътрешната комисия в Народното събрание. Генералът обяви, че наскоро е получил сигнал за тежка корупционна схема, в която са земесени общинари и ченгета.

Инетерсен факт е, че част от мнозинството в община Пазарджик са и партиите в Реформаторския блок (РБ), чиито представител е самия Атанасов. Именно далаверите на десните политици станаха повод за излизането на "Партия Зелените" от блока през 2013 г.

"В Пазарджик блокът е управляваща партия и благодарение на това администрацията се е сраснала с мафията", обяви тогава лидера на Зелените в града Константин Деянов.

За две години мнението му остава непроменено. Именно тези обвързаности според него са причина за разстрела на Татяна Стоянова, която от години е дясна ръка на кмета.

"Вероятно някой е забравил да върне взети комисионни по някой провален проект. За мен убийството на Татяна Стоянова е знак към ръководството на общината, че ако не върнат парите те ще са следващите", подозира Константин Деянов.

Тази версия обаче е категорично отхвърлена от кмета Тодор Попов.

"Какви сделки, какви интереси? Всичко си е ОК при нас", обяви на специално настрочена пресконференция градоначалника.

Хора от града имат и друга версия за покушението. Според тях поръчител може да е и бизнесмен измамен в обществена поръчка на общината. По думите им в последните  няколко години всички търгове за ремонт и строителство се печелели от тесен кръг от 3-4 фирми. Част от конкурсите неофициално се движели именно от убитата шефка на кабинета на кмета.

"Може да е поела някой ангажимент, но после да не е смогнала да го спази. От няколко години Татяна е човекът, който решаваше всичко. Нямаше конкурс или сделка, в който да не е намесена", разкриват общинари.

Те твърдят, че самата Стоянова също участвала в сделките чрез подставени фирми. Така близки до нея хора успели да приватизират или вземат под наем множество атрактивни заведения в центъра или градския парк.

За нечист бизнес подсказва и високия стандарт, който демонстрира приживе Татяна Стоянова. Според запознати официална й заплата в общината е 700-800 лева, но подобни скромни доходи не пречат в края на 2013 г. пиарката да плати в брой  за огромен апартамент в центъра на Пазарджик и луксозен джип за десетки хиляди левове.

 

Интригуващо е, че продавач на жилището е фирма сочена от хора в града за част от обръча около ръководството на общината. През последните години дружеството е спечели обществени поръчки за десетки милиони левове без никаква конкуренция.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.