Не се постигна споразумение за болничните

https://crimes.bg/analizi/ne-se-postigna-sporazumenie-za-bolnichnite/34432 Crimes.bg
Не се постигна споразумение за болничните

Социалните партньори и държавата не успяха да постигнат съгласие по някои от предложените обобщени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения за временна неработоспособност по Кодекса за социално осигуряване за мерките за временната неработоспособност. Това стана ясно след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде агенция БГНЕС.

По време на заседанието НОИ оттегли предложението си семейните лекари да могат да издават първичен болничен до 7 дни, а не 14 както е сега.

Остават и 30-те дни болничен, който може да издават лекарските комисии. Предложението беше броят на дните да бъдат намалени на 20 дни.

Преди оттеглянето на предложенията синдикатите заявиха, че предложенията за намаляването на броя дни болнични, давани накуп, могат да застрашат здравето на хората. Ваня Григорова посочи, че това е неаргументирана мярка с неясна цел.

„Намаляването на дните, които се издават накуп, не носи допълнителен контрол, няма да повлияе върху евентуални злоупотреби с болничните, а е против правата на гражданите и на работниците”, заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа”.

Мярката не се подкрепя и от БЛС, от здравното и от социалното министерство.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.