Не ги е срам! Ограбиха 200-годишен храм

https://crimes.bg/analizi/ne-gi-e-sram-ograbiha-200-godishen-hram/41219 Crimes.bg
Не ги е срам! Ограбиха 200-годишен храм

Над 1000 лева са задигнати от 200-годишен храм в Чирпан, съобщава БТВ.Освен парите крадците си тръгнали с кръст, обкован със сребро и лъжичката, с която се дава причастие.

Ден преди Гергьовден отец Георги намира вратата на черквата "Въведение Богородично",  притворена. Предишната вечер лично я заключил

"Като погледнах през прозореца, видях, че канцеларията цялата е разхвърляна, всичко е обърнато наопаки и разбрах, че става въпрос за грабеж“, каза Отец Георги храм Въведение Богородично – Чирпан.

Освен в канцеларията, крадците успяват да проникнат и в храма през южната порта. Разбиват касите. Тръгват си не само с парите:

"От утвара, който за богослужие използвам, за литургия, лъжичката за причастие изчезнала и един кръст, с него извършвам водосвет и други ритуали, който е от чимширово дърво и със сребърен обков и позлатен“, споделя божият служител.

Видеонаблюдение запечатва посегналите на храма, а щетите от грабежа отец Георги изчислява на над 1000 лева - празниците тъкмо минали и предстояло да отворят кадите и кутиите за дарения пред църковните настоятели. Но крадците ги изпреварили.

Храмът „Въведение Богородично“ в Чирпан е строен през 1831 година. Ферманите за разрешение за градежа му още се пазят в църквата. Която се нуждае от ремонт.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.