Митрополит Григорий от Велико Търново стана почетен гражданин на Свищов!

https://crimes.bg/analizi/mitropolit-grigoriy-ot-veliko-tarnovo-stana-pocheten-grazhdanin-na-svishtov/34483 Crimes.bg
Митрополит Григорий от Велико Търново стана почетен гражданин на Свищов!

Великотърновският Митрополит Григорий е тазгодишният почетен гражданин на Свищов, съобщават от пресцентъра на общината.

След решение на Общинския съвет, удостоверението му е било връчено от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.

Кметът на Свищов Генчо Генчев е удостоил митрополита с почетния знак на града и му е благодарил за духовната упора и съществения принос в грижата за християнските храмове на територията община Свищов. В резултат на ползотворното сътрудничество между ръководството на Община Свищов, Общинския съвет и Великотърновската света митрополия са възстановени и обновени емблематични храмове, сред които "Св. Преображение Господне", "Св. Троица", както и църкви в населените места в общината. Великотърновският Митрополит Григорий има съществен принос и в изграждането на параклисите в село Совата и в Дома за стари хора "Мария Луиза" в града.

С неговата благословия е изграден и параклисът "Свети дух" в Гробищния парк в Свищов в памет на 12-те свищовски деца, загинали в река Лим през 2004 г. Приоритет в дейността му е развитието на международното духовно сътрудничество и междуцърковните отношения, както и усилията му Свищов да върне славата си на възрожденски и просветителски център, която е имал в миналото. През тази година Великотърновският митрополит навършва 70 години.

Почетното звание се връчва ежегодно в рамките на празниците "Свищовски лозници".

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.