Мистериозният съдружник на Миню Стайков в злоупотреба с еврофондове, институциите се правят на слепи (Всичко за схемите на ливанеца)

https://crimes.bg/analizi/misteriozniyat-sadruzhnik-na-minyu-staykov-v-zloupotreba-s-evrofondove-instituciite-se-pravyat-na-slepi-vsichko-za-shemite-na-livaneca/40341 Crimes.bg
Мистериозният съдружник на Миню Стайков в злоупотреба с еврофондове, институциите се правят на слепи (Всичко за схемите на ливанеца)

Корумпирани чиновници в родните институции си затварят очите за злоупотребите на ливанския съдружник на Миню Стайков

Жозеф Абдо Фегали, мистериозният ливански съдружник на Миню Стайков участва в схема за злоупотреби за еврофондове, която май е покрита и игнорирана от корумпирани чиновници в официалните разследващи институции, въпреки гръмките обвинения срещу алкохолния бос.

Фирмата на Фегали, с която той кандидатства да точи европейски средства се казва “Агрокомерс – Жозеф Фегали”. Това разкрива блогът Samoistinata.bg в свое разследване, което препечатваме със съкращения: https://samoistinata.bg/2020/04/23/%D0%B4%D1%84%D0%B7-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1/

Ливанската връзка в летните метежи

Преди да разкажем как и защо обвитата в тайнственост фигура на ливанския бизнесмен остава невидима за родното правосъдие трябва да припомним, че Фегали явно е сред основните спонсори на миналогодишните метежи срещу правителството и поддържа топла връзка с бегълците от правосъдието - олигарсите Цв. Василев и Васил Божков. Това става ясно от разкрита от ПИК тайна среща в средата на юли 2020 г, проведена от адвоката на Цветан Василев - Косьо Симеонов и ливанеца Жозеф Фагали. Според свидетели на разговора, цитирани от агенцията, на заверата е било обсъдено засилване на платените протести в центъра на София. ПИК публикува и снимки, които казва, че са били пратени на редакционната й поща. Срещата е поредно доказателство за организацията, която се ръководи от Васил Божков в опит за сваляне на властта чрез окупиране на протестите и проливане на кръв след провокации срещу органите на реда, коментират от агенцията, като посочват, че срещата между адвоката на БГ Мадоф и Жозеф Фегали може да обясни и вклиняването в протестите на Георги Георгиев от свързаното с Василев НПО "Боец". Финансираната от БГ Мадоф организация "Боец" се включи на четвъртия ден в протестите като под команда.

Империята “Карнобат”

След като изяснихме какви дела върти Фегали у нас, нека се върнем и към повода за разследването. В началото на май по-миналата година Миню Стайков се сдобива с второ обвинение за престъпно сдружение с основна търговска дейност злоупотреба с европейски средства, наказуемо деяние по 248а от Наказателния кодекс. Заедно с още 7 души той трябва да отговаря за източване на европейски фондове от ПРСР.

През юли 2019 Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на шестима служители на ДФЗ – директори на дирекции, сред тях заместник изпълнителният директор на ДФЗ и директори на дирекции. Според Прокуратурата те са виновни, че са отпуснали пари на фирми свързани с Миню Стайков по програмата “Млад Фермер”, а също и по програмата за конверсия на лозята, част от Програмата за развитие на селските райони – ПРСР.

Излязоха и документи, които доказват, че в “Империята Карнобат” има няколко фирми, свързани с Миню Стайков, на чиито собственици са повдигнати обвинения, но има и други, които не са разследвани, защотоподкупни чиновници в ДФЗ са покрили данните за престъпления.

Сред тях е и ливанецът Жозеф Абдо Фегали, който както стана ясно е миноритарен съдружник на Миню Стайков в основния му бизнес с производство на алкохол.

Проверка на ДФЗ разкрива свързаните фирми на ливанеца

През 2017 г. вътрешна проверка на ДФЗ разкрива свързаност на група еднолични търговци, които кандидатстват едновременно за еврофондове:

ЕТ “ЯНА СТАЙКОВА – КОМЕРС” (на дъщерята на Миню Стайков) кандидатства за 1 725 260,40 лв. (проекти)“ГРОЗД- НАСЯ НЯГОЛОВА- 1″ ЕООД кандидатства за 1 883 169,38 лв. (проекти)ЕТ “АГРОКОМЕРС-ЖОЗЕФ ФЕГАЛИ” (на съдружник на Стайков) кандидатства за 1 951 707,31 лв. (проекти)ЕТ “РЕНИ СТАЙКОВА -КОМЕРС” (на роднина на Стайков) кандидатства за 1 791 701,89 лв. (проекти)ЕТ “СТЕФАН ГОРИНОВ -КОМЕРС” кандидатства за 1 808 894,29 лв. (проекти)ЕТ “ДЕСИСЛАВА ПЕШЕВА -КОМЕРС” (на Десислава Николова, директорката на Винпром Карнобат и съдружник на Стайков), кандидатства за 1 327 208,46 лв. (проекти)ЕТ “ГРОЗД -БЕЛУН ХАЗЪРБАСАНОВ” (на служител на Стайков) кандидатства за 1 722 697,96 лв. (проекти)ЕТ “ТОПАЗ – ДИМИТЪР БАЛДЖИЕВ” (на съдружник на Стайков) кандидатства за 1 420 230,78 лв. (проекти)ЕТ “ЗЛАТЕН ГРОЗД – ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ” (на свързано лице) кандидатства за 1 641 621,22 лв. (няма инфо за проекти)ЕТ “МИНЮ СТАЙКОВ-КОМЕРС” на самия Стайков кандидатства за 1 828 934,62 лв. (проекти)Общата сума е над 17 милиона лева.

Служителите на ДФЗ работили по кандидатурите на тези фирми са установили, че са налице индикатори за потенциално наличие на изкуствено създадени условия във връзка с чл. 2, an. 36, an. 37 от Регламент (ЕС) 1303/2013 и чл. 60 от Регламент (ЕС) № 1306/2013, а именно, фирмите са декларирали, че са независими предприятия, но не са.

Чрез справки в Търговския регистър и Агенцията по вписванията се установява, че повечето от тези са съсобственици във “Винитера Карнобат”. Освен това заявленията за подпомагане са за съседни парцели, а и всички фирми ползват общ консултант.

Инвестиционните намерения на част от дружествата, явяващи се кандидати, за получаване на безвъзмездна финансова помощ, са сходни и са разположени в съседни имоти в землищата на с. Венец и гр. Карнобат, община Карнобат, област Бургас. Към заявленията за подпомагане, включващи разходи за създаване на трайни насаждения, са приложени договори за аренда/преаренда, в който арендодател е някое от изброените по-горе дружества, което създава съмнения за изкуствено разделяне на стопанствата и инвестициите по проектите. Установени са както еднакви изпълнители на разходите за консултантски услуги, свързани с подготовка и управление на проекта, така и еднакви контраоференти. Същото е в сила и за разходите за извършване на строително-монтажни работи и създаване на трайни насаждения. Някой от кандидатите имат едно и също седалище и адрес на управление, като дори са посочили един и същ адрес и телефон за кореспонденция. – пишат проверяващите. От доклада за проверката, с който разполагаме, става ясно също, че всички тези фирми ползват обща счетоводна кантора. Допълнителните проверки за свързаност, които направихме в Търговския регистър напълно потвърждават изводите на проверяващите от ДФЗ, като се наблюдават и роднински връзки между кандидатите, които те очевидно не са изследвали. Всички фирми споделят също така един и същ телефон 02 962 20 30. Действително на този контактен номер са навързани 32 фирми, които иначе са с различна адресна регистрация, собственици и предмети на дейност. Всички те са обаче свързани с лица и бизнеси около Сис Индустрийс, Винпром Карнобат и Миню Стайков. Същият номер за контакт е посочила и ЕТ “Агрокомерс – Жозеф Фегали”.

Свързаността на фирмите лесно се разкрива по общите адреси и телефони. Източник: Дакси

Създаването на “изкуствени условия за финансиране” се счита за измама с еврофинансиране в целия ЕС, според стандартите на ОЛАФ. Обикновено то се използва, за да се заобиколят ограниченията за получаване на помощи от едно и също предприятие в рамките на един програмен период. Простото обяснение, че собствениците прибягват до измамата да създават изкуствени микропредприятия, които се използват само като платформа за кандидатстване за допълнителни евросубсидии. По този начин се заобикалят ограниченията, които се налагат пред кандидатите за получаване на субсидии и се създава предпоставка за неправомерно получаване на средства извън регулаторните норми. Тези “микропредприятия” обикновено се създават на името на подставени лица, които с т.нар. “обратни писма” или “контра летър” декларират, че действителният бенефициент всъщност е друго лице, което стои в сянка. При всички случаи подобна практика е с престъпен характер и се преследва като злоупотреба с обществени /в случая европейски/ средства.

Трябва да се отбележи, че Жозеф Фегали не кандидатства за пръв път за евросубсидии с тази фирма. През миналия програмен период той е получил финансиране по ПРСР с проект “закупуване на земеделска техника” съответно 376 793 лв. за закупуване на гроздокомбайн и са му особрени общо 941 983 лв. за закупуване на земеделска техника. Наше разследване установи, че осем от десетте фирми, изброени в доклада за злоупотреби на ДФЗ, са кандидатствали и са получили финансиране и при предишния програмен период 2007-2013. Тази схема от по-старо време обаче е останал изцяло извън вниманието на разследващите органи. Все още не е късно да се направят проверки и да се започне разследване.

Така става ясно, че и при предишния и при сегашния програмен период фирмите около Жозеф Фегали и Миню Стайков правят едно и също – раздробяват дейностите в няколко отделни фирми, за да получат повече пари, заобикаляйки ограниченията. За тяхна сметка многоизрядни земеделски производители не получават нищо, защото няма достатъчно финансиране за тях. Парите са отишли при големите в бранша, майстори на тези схеми.

Всички открития на инспекторите на ДФЗ са докладвани на дирекция “Противодействие на измамите” в ДФЗ, но чиновниците, които през лятото на 2019 г бяха изведени с белезници по обвинение в съучастничество излизат със становище, че… няма индикатори за свързаност на фирмите, защото те имали отделно счетоводство и не били създадени специално за тези проекти.

Обяснението на управителя на счетоводната кантора, която обслужва всички посочени по-горе кандидати звучи правдиво, реалистично и житейски логично. В случая, при проверката на дирекция „ ПИ”, не може категорично да бъде определено, че съществуват съмнения за измама, защото не са налице онези умишлени деяния от страна на управляващите и представляващите кандидатите, при кандидатстването им пред Фонда, водещи до определен престъпен резултат и заради които е необходимо да бъде започната проверка по НПК от компетентен за това орган. Те. в случая и към момента не са налице достатъчно данни, факти или обстоятелства, определящи съмнение за извършено престъпление по НК – пишат обнинените в корупция и уволнени чиновници от Дирекцията в становище за случая.

Така декларациите на всички тези фирми, че нямат нищо общо помежду си, са приети за чиста монета, а не за декларации с невярно съдържание, които ангажират наказателна отговорност и е трябвало да бъдат докладвани на Прокуратурата.

Все пак в ДФЗ има и съвестни служители, които отказват са озаконят очевидната измама на ливанеца. гласувалите “Против” изразяват позиция, че описаните случаи по т.2 и т.З абсолютно се идентифицират с класическите случаи на измами и нередности, описани и в официално публикуваните насоки на ЕК. Четиримата членове на работната група, гласували против смачкването на проверката, са изложили своите аргументи.

На въпроса “Колко са проектите, които са свързани с Миню Стайков, изобщо, които са одобрени и финансирани от ДФ „Земеделие“ се получи следния отговор:

По ПРСР 2014-2020 г. по подмярка 4.1. общо 5 /пет/ проекта (ЕТ „Милена Пилева Екофорест“, ЕТ „Агрокраси Красимир Йоранов“, ЕТ „Агрика Камелия Димитрова“, ЕТ „Алекс Ананиев“, ЕТ „Селда Ананиева“) са свързани с Миню Стайков чрез т.нар. „обратни писма“. Същите са одобрени от ДФ „Земеделие“, но не са финансирани, тъй като договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са прекратени през август и септември 2019 г. От тези 5 бр. проекти в нито един не е заявено, съответно не са одобрявани разходи за консултантски услуги и/или изготвяне на бизнес план.

За “обратните писма” се разбра и от медийното изявление на държавното обвинение: „Както знаете сумите не са малки, към момента сме установили 7 млн. Следователно да участват в обратни писма, в които предявяват, че придобитите от тях суми, ще бъдат предадени на Стайков”.

На друг въпроса “Колко са проектите, които са свързани с Яна Минева Стайкова и Рени Михайлова Стайкова?” отговорът изброява повечето от фирмите, които са обект на проверката от 2017 г., но без тези на Миню Стайков и на Жозеф Фегали:

Проектите, свързани с посочените от Вас лица са общо десет. Те се кандидатствали по ПРСР 2014- 2020 г. със следните дружества:

– „Сис-Индустрийс“ ООД ЕИК 040275584, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.– ЕТ „Стефан Горинов Комерс“ ЕИК 131055686, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Вин.С. ИНДУСТРИЙС“ ООД.– „Топаз Мел“ ООД ЕИК 121772636, одобрен проект по подмярка 4.2., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през февруари 2017 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.– ЕТ “Топаз – Димитър Балджиев“ ЕИК 131303263, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Вин.С. ИНДУСТРИЙС“ ООД.– ЕТ „Рени Стайкова – Комерс“ ЕИК 131055711, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.– ЕТ „Грозд – Белун Хазърбасанов“ ЕИК 131254695, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през ноември 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е “Сънливите лозя“ ЕООД.– ЕТ „Грозд – Белун Хазърбасанов“ ЕИК 131254695, отказан проект през юли 2017 г. по подмярка 4.1. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.– „Топаз Трейд“ ЕООД ЕИК 202912262, одобрен проект по подмярка 4.2., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през януари 2017 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.– ЕТ „Яна Стайкова – Комерс“ ЕИК 102957256, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през октомври 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.– „Вин.С. ИНДУСТРИЙС“ ООД ЕИК 831280490, подаден проект през 2015 г. по подмярка 4.2. Проектът не е разглеждан по същество поради ниския брой точки, получени на предварително класиране, което означава, че не е получил както одобрение, така и финансиране. По тази причина не фигурира в наличната база данни с всички атрибути, сред които е и информацията за неговия консултант.

Така става ясно, че и до ден днешен никой в държавата не вижда свързаност между Миню Стайков и Жозеф Фегали, въпреки очевидните данни за престъпление, които са засечени, обсъждани и дискутирани в работната група през 2017 г. Изглежда необяснимо как така именно субектът Жозеф Фегали, който играе фундаментална роля в цялата бизнес мрежа на Стайков, изведнъж е отпаднал от групата на обвързаните и обвинени от прокуратурата лица!?

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.