Мегапроектът за тунела "Кресна" води до повишена радиация и изпускане на смъртоносен газ

https://crimes.bg/analizi/megaproektat-za-tunela-kresna-vodi-do-povishena-radiaciya-i-izpuskane-na-smartonosen-gaz/37833 Crimes.bg
Мегапроектът за тунела "Кресна" води до повишена радиация и изпускане на смъртоносен газ

В своя поредица вестник "Труд" разкри защо не трябва да става реалност така желаният мегапроект на зелените - тунелът "Кресна" и подкрепи твърдението си с редица факти и научни доказателства. Вече стана ясно, че освен нерентабилен, необосновано скъп (1.2 млрд. евро) и вреден, а не полезен за околната среда, тунелът крие рискове от активизиране на разместване на земни маси заради разломите, през които минава. Също така вероятността от наводнение и разрушаване на строителството е значителна заради преминаването през редица водоизточници.

Не по-маловажен е рискът от радиация и изтичане на смъртоносен газ по време на съответните строителни дейности, ако тунелът "Кресна" бъде одобрен вместо алтернативния вариант, който предложи правителството. Зелените неглижират експертните мнения, според които последиците за работниците и жителите в съседните райони могат да бъдат пагубни.

През годините са правени редица проучвания на района. Всички те доказват, че нивото на естественото гама-лъчение на скалните маси под земята надвишава естествените фонови нива. За радиоактивност пише и в доклад, озаглавен „Анализ и оценка на естествените радиоактивни елементи на терена на АМ „Струма“ Лот 3,2“, изготвен от експертите от „Бондис“ ООД.

„Активните разломи при Крупник и гара „Яворов“ отдавна са проучвани за наличие на радиоактивни елементи. Известно е, че активните разломи или техните сегменти излъчват на повърхността радон. Той идва от големи дълбочини. Тъй като е инертен газ, радонът е много подвижен и може да мигрира през пукнатинните системи и да се натрупва до високи концентрации (...) Високите концентрации на радон в околната среда се смятат за много вредни и предизвикващи рак на белия дроб“, пише в анализа.

Тази експертна оценка е подкрепена от изследвания на доцент Илия Божков, който пише: „По отношение на изпълнението на участък от АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле, трябва да се отбележи, че едно бъдещо мащабно строителство би довело до редица опасности от страна на прояви на естествена радиоактивност. Тя ще е предизвикана от пресичането на уранови натрупи и проявления на газ радон, особено при контакта с тектонските зони“.

От тези експертни мнения, подкрепени с дългогодишни изследвания, се заражда логичният въпрос какво би станало, ако посоченият газ започне да се натрупва в тунела още по време на строителството и дали няма да бъде опасен за работниците, а на по късен етап - и за поддържащия персонал.

В района, където ще преминава мегасъоръжението, непрекъснато се извършват замервания за радон. Стойностите се отчитат в приземието на сеизмичната станция при село Крупник, която е построена върху едноименния разлом. В доклада на „Бонсис“ ЕООД пише, че стойностите на радон се измерват в Бекерел (Bq) на кубически метър. В закрити помещенията нивата не трябва да са повече от между 400 и 1000 Bq на куб. метър.

В самата станция в селото обаче се отчитат стойности до 50 000 Bq на куб. метър. Това е хиляди пъти на допустимите нива и всеки сам бил могъл да прецени дали наистина съществува опасност, която Зелените не искат да приемат, защото мислят само за 1.2 млр. евро. А именно тази повишена концентрация на радон е един от ключовите фактори, заради които строителството не бива да се стартира, за да не се разруши така "опазваната" околна среда, а и много човешки животи.

Изводът накратко е, че такова огромно закрито пространство, каквото ще бъде 15,4-километровото съоръжение, крие огромна опасност от натрупване на радон. Газът е известен още с името „тих убиец“ заради пораженията, които нанася на белите дробове, както и причиняването на ракови образувания в тях.

В подкрепа на този извод е и фактът, че дълги години в района на Кресненското дефиле бе налично ураново находище "Крупник 70". То бе закрито от управляващите, а експертите са категорични, че именно то е свързано с придвижването на радиоактивни елементи през разломните пукнатини.

 

Като цяло дефилето е едно от местата в България, които са най-богати на радиоактивни елементи. Уран има в гранитите под Кресна, което увеличава естественото гама-лъчение и го прави потенциално опасно. Това кара специалистите да са категорични, че появата на радиоактивни натрупвания при строежа на „Дълъг тунел“ е неизбежна, пише "Труд".

Всички изложени в поредицата факти са достояние и на Зелените. Те обаче не са им изгодни и затова предпочитат да ги неглижират и умаловажават. Тунелът "Кресна" е тяхната златна кокошка и не биха се спрели дори да унищожат природата, за опазването на която са се маскирали, за да задоволят финансовите си и лобистки интереси.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.