Кой е Евелин Банев-Брендо

https://crimes.bg/analizi/koy-e-evelin-banev-brendo/37236 Crimes.bg
Кой е Евелин Банев-Брендо

Когато при специализирана полицейска операция на пътя Созопол - Бургас Евелин Банев-Брендо беше задържан през май 2012 г.  министър Цветанов обяви Банев за "кокаинов крал"Случаят „Брендо”  великолепно  илюстрира  различните стандарти на българските и европейските съдилища. През 2014 апелативният съд в Милано е потвърди на втора инстанция присъдите на всички обвиняеми по наркоаферата, станала известна като "Кокаиновите крале" - 20 години затвор за Банев, 12 г. за Матей Боев, 15 г. за Тинко Гарев.

В същото време в България Софийският апелативен съд оправда Банев по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Заедно с него за невинни бяха обявени и бившата му съпруга Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев-Десислава. Банев бе осъден по това обвинение на 7 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) на 15 февруари м.г. Той трябваше да плати глоба от 30 000 лв., както и да възстанови на държавата 21 млн. евро. Но  и тези санкции бяха отменени от апелативните съдии. Освен това Банев бе пуснат на свобода и мярката му за неотклонение остана единствено "подписка". Преди това той беше в килия, после изненадващо бе пуснат под домашен арест, а сега е на свобода.

Но кой е Евелин Банев-Брендо

Евелин Банев е роден на 8 октомври 1964 г. в Тополовград. От малък тренира борба, завършил е спортното училище в Стара Загора. Регистрира  в Ямбол първата си фирма ЕТ "Пеликан - Евелин Банев" през 1995 г. Според негова визитка, публикувана в "Капитал", през 1998 г. създава заедно с Петър Петров-Амигоса и Иван Тодоров-Доктора (убит  през 2006 г.) фирма "Източни финанси" ООД. Брендо се води приближен до групировката ВИС-2, но след размиването на границите на силовите структури работи и със сикаджии. Бил е приятел на убития през 2003 г. Румен Маринов-Нарциса. През 2001 г. регистрират с бившата си жена Моника Добринова (с която живеят все още заедно, това беше потвърдено и на едно от последните съдебни заседания) фирма "Б.М.А. трейдинг" ООД.

Преди да влезе в ареста, Евелин Банов рядко може да бъде видян с гардове. Обикновено той се движи сам или с приятели, не парадира с много пари и като цяло няма поведение на типичната мутра.  Хората, които го познават, го описват като изключително умен, съобразителен и предпазлив.През април 2007 г. Евелин Банев е привлечен като обвиняем за това, че от 2003 до 2005 г. заедно с Константин Дишлиев (убит през 2005 г. и сочен за първия финансист, получил право да раздава ипотечни кредити, без да е банка през "Прайвът файнанс юнион"), Десислава Дишлиева (вдовица на Дишлиев), Моника Добринова (сестра на Десислава и съпруга на Брендо) и Симо Крайчев (доведен брат на Брендо) са участвали в организирана престъпна група за пране на пари.Заради Брендо федералният съд на Швейцария одобри молбата на българската Върховна касационна прокуратура през 2007 г. да бъде свалена банковата тайна върху сметките на тримата - Банев, Добринова и  Дишлиева. ВКП тогава мотивира искането си за правна помощ с твърдението, че е създадена криминална организация, която се е занимавала в периода 2003 – 2005 с наркотрафик от Южна Америка към Европа през Испания, а парите са инвестирани в луксозни имоти в София и туристически обекти по българското Черноморие.През 2007г. Брендо е задържан в ареста. Два дни преди да даде показанията си и пред съдия застреляна майката на Дишлиев Йорданка Запрянова. Банев остана задържан до юли, когато беше освободен под домашен арест. През ноември същата година Банев беше окончателно освободен, а съдът констатира, че по делото не се работи достатъчно активно и не са събрани нови доказателства, а по-късно му беше отменена и забраната да напуска страната.Делото срещу Банев и останалите е внесено в съда в края на 2009 г., но отново е върнато със същите мотиви. Така процесът срещу групата започва през пролетта на 2010 г.В средата на февруари Софийският градски съд (СГС) осъди Брендо на седем години и половина затвори максималната глоба от 30 хил. лв. Добринова и Дишлиева получиха по три години затвор условно с по 5 години изпитателен срок. Същата присъда е обявена и за Симо Крайчев.На заседанията по делото срещу тях двете жени и Крайчев също се движеха без охрана. Те не бяха придружавани от бодигардове и след напускането на съда.Сред мистериите свързани с Банев ключово беше отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара. След близо 50 дни в плен изненадващо тя бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата й. Извършителите на отвличането естествено не са открити до този момент. Не са разкрити и убийствата на Дишлиев, Запрянова, Бретона, които можеха да свидетелстват срещу Брендо. Не е открита и "къртицата" на Брендо, за която МВР твърдеше, че е бивш служител на вътрешно министерство и все още действащ държавен служител. И му е докладвал за действията на властите в Италия, Швейцария, България.

Евелин Банев-Брендо  има огромен напълно легален бизнес, включващ хотели, търговия с недвижими имоти, с луксозни стоки, финансови услуги и още много неща. И бизнесът му процъфтя най-мащабно именно през последните 6-7 години - точно когато беше най-разследван. Напоследък се твърди, че той е човекът, който е разкрил кокаинови канали и затова властите били по-снизходителни. В същото време обаче в мотивите на съда към италианската му присъда изрично е отбелязано, че той е единственият, който категорично отказал всякакво съдействие.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.