Изправят варненска лекарка пред съда заради причинена смърт на пациент

https://crimes.bg/analizi/izpravyat-varnenska-lekarka-pred-sada-zaradi-prichinena-smart-na-pacient/42610 Crimes.bg
Изправят варненска лекарка пред съда заради причинена смърт на пациент

Грози я затвор от 1 до 6 години 

 

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна лекарка-кардиолог в специализирано болнично заведение. 

 

Причината за това е причиняване смъртта на пациент, съобщават от обвинението.

 

След като паднал от стълб в двора на дома си и пострадал сериозно, възрастен мъж от Варна бил приет в болнично заведение. Там били констатирани травми на ляв крак и фрактура на ляво рамо.

 

След констатираните травми била насрочена планова операция относно второто счупване. Интервенцията минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение. Вечерта след операцията мъжът се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки.

 

Дежурните лекари взели незабавни мерки и назначили изследвания. След като резултатите от тях били готови дежурният лекар назначил и спешна консултация с кардиолог, тъй като имал съмнения за възникнал инфаркт на миокарда.

 

Лекарят, извършил консултацията, потвърдил съмненията и последвали действия по преместване на възрастния мъж в специализирано болнично заведение, където да започнат действия по подобряване на състоянието му.

 

При пристигането му в специализираното болнично заведение в ранните сутрешни часове, пострадалият бил приет от дежурния лекар в приемен кабинет – обвиняемата. 

Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсометър. 

 

Въпреки подадения кислород, пострадалият продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Близо половин час след пристигането му в болницата, в стаята, в която бил настанен, влязла обвиняемата. 

 

Без да извърши обстоен преглед на пациента и да назначи изследвания относно оплакванията на болния, тя заявила, че е готова с анамнезата. Лекарката заключила, че следва пациентът да бъде върнат обратно в лечебното заведение, откъдето е докаран.

 

При връщането на пациента обаче, дежурен медик констатирал, че състоянието му е изключително тежко и не позволява да бъде хоспитализиран отново там с оглед необходимостта от спешни и интензивни грижи. 

 

След консултация с лекар – реаниматор мъжът е приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна.

Там било установено, че се намира в кардиогенен шок и състоянието му е изключително тежко. Въпреки предприетите реанимационни действия, мъжът починал в следобедните часове на същия ден.

 

Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на пациента била остър инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

 

Заключението на вещите лица по посочената експертиза е, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, а това не се случило.

 

В медицинското направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние.

 

В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

 

Предстои делото срещу 63-годишната лекарка да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 

В случай, че бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години, пише vesti.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.