IT специалист с ексклузивен коментар: Ето кой хакна сайта на НАП

https://crimes.bg/analizi/it-specialist-s-ekskluziven-komentar-eto-koy-hakna-sayta-na-nap/43343 Crimes.bg
IT специалист с ексклузивен коментар: Ето кой хакна сайта на НАП

IT специалистът Светлин Наков коментира хакерската атака и изтичането на данни от НАП




Източник:




2019-07-16 09:49:00


Анализи


0

Прочетено: 127260

Кратка връзка








Такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден се разбира в обществото.

 

Това каза основателят на „СофтУни“ Светлин Наков по повод изтичането на данни от сървъри на НАП. „За мен тези данни не са ценни, няма информация за апартаментите на политиците. Повечето ЕГН-та са на починали хора, а файловете показват през 2010 г, примерно, кой е подал данъчна декларация. Този човек си е анонимизирал следите и няма да може да го хванат“, обясни специалистът в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

„Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г., което означава, че крадецът на данни е българин от по-възрастното поколение“, заяви Наков.  Според него има три начина тези данни да са изтекли - някой служител е напуснал обиден и за отмъщение е пуснал данните. 

 

Вторият вариант е някой работещ в институция да е дал компютъра си на ремонт, а третия - да е инсталирал програмка, в която хакери да са проникнали.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.