Истинска мистерия! Снегът на Антарктида става червен

https://crimes.bg/analizi/istinska-misteriya-snegat-na-antarktida-stava-cherven/34451 Crimes.bg
Истинска мистерия! Снегът на Антарктида става червен

Aнтарктическият сняг почервеня. Мистериозни студенолюбиви водорасли превърнаха бялата покривка в кървавочервена, пише "Дейли стар".

Украински експерти са споделили впечатляващи снимки на снежната покривка, която изглежда като примесена с червен оцветител за храна.


Фотосинтезиращите водорасли Chlamydomonas nivalis са "снежният вариант" на сладководните водорасли, но съдържат спори, които произвеждат уникален червен пигмент, функциониращ като слънцезащитен продукт.

Микроскопичните организми се срещат от хилядолетия на места с постоянен сняг по света, "подремвайки" през зимата. 

Когато снегът се топи през лятото, спорите започват да се развиват под въздействието на слънчевата светлина. 

Снимките са направени в близост до бившата британска изследователска база "Фарадей", която от 1996 г. е собственост на Украйна и сега е позната като "Вернадски". Впечатляващите кадри са разпространени от украинското министерство на образованието. 

Изследователският екип, базиран на остров Галиндез, обяснява, че този сняг допринася за климатичните промени, тъй като заради червеното си оцветяване отразява по-малко слънчева светлина и се топи по-бързо. 

В резултат все повече и повече ярки водорасли се формират в снега. Червеният им пигмент улавя слънчевата светлина, вследствие на което снегът се затопля още повече, пише още изданието.


А резултатът е бум на водорасли, които оцветяват в червено снежната покривка и съседните потоци. 

 

Едноклетъчните организми могат да се появят и в други цветове, сред които зелен и по-рядко оранжев. Водораслите излъчват слаба миризма на диня. Причината за това обаче остава мистерия за учените.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.