Гриша Ганчев с три обвинения в съда

https://crimes.bg/analizi/grisha-ganchev-s-tri-obvineniya-v-sada/37232 Crimes.bg
Гриша Ганчев с три обвинения в съда

По информация изнесена от прокуратурата бизнесменът Гриша Ганчев е с три обвинения в съда по делото за захарната афера от 2012 година, когато бе задържан и синът му  Данаил.

Специализираната прокуратура внесе на 30 декември в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери) и ръководена собственика на Литекс. Обвинителният акт от 200 страници засяга дейността на групата от 1 януари 2012 г. до 15 май 2012 година.

На г-н Ганчев са повдигнати три обвинения. Първите две са - като ръководител на организирана престъпна група,а  също и, че като подбудител и съучастник при условията на продължавано престъпление умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на „Литекс Комерс“ АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури съгласно чл. 113 ал. 1 от ЗДДС и затаят истина в подадени пред ТД „ГДО“ НАП София справки-декларации. Третото обвинение е за закана за убийство над бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

На осем лица – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс Комерс"), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в организираната престъпна група и за данъчни престъпления. За участие в организираната престъпна група е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

По думите обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени – като помагачи. В хода на разследването част от материалите по делото бяха отделени в ново досъдебно производство, работата по което продължава, уточняват от прокуратурата.

Припомняме,че Гриша Ганчев беше привлечен като обвиняем по тези обвинения  още през май 2012 г. При спецакция на 10 май 2012 г. бяха задържани шестима души, на които по-късно бяха повдигнати обвинения.

Ганчев тогава коментира: "Държавата да си свърши работата. Искат доказателства, нека да ги съберат".

През януари 2014 г. Специализираната прокуратура  отмени наложената на Ганчев парична гаранция от 300 хил. лв. заради поправки в НПК, според които мярката за неотклонение се отменя, ако е изтекла повече от година и половина от налагането ѝ.

 

През юли 2014 г. Гриша Ганчев бе отново на разпит в Националната следствена служба по т.нар. захарна афера, като с него бе и адвокатката му Татяна Дончева. Тогава някои издания свързаха разпита със слухове за фалита на банки, а по-рано бизнесменът обяви, че ще съди източника на твърденията, че ДАНС го проверява за изпратени есемеси и имейли на различни адреси за проблем в една от големите български банки.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.