Грандиозен скандал в съда заради делото на Миню Стайков

https://crimes.bg/analizi/grandiozen-skandal-v-sada-zaradi-deloto-na-minyu-staykov/39678 Crimes.bg
Грандиозен скандал в съда заради делото на Миню Стайков

Синът на Миню Стайков изригна срещу съдия Ангелова

Съдийката по делото срещу Миню Стайков и още 12 души, за източване на еврофондове, отказа да си направи отвод.

 

Вчера това поискаха няколко адвокати на подсъдими след обвинения към магистратката в пристрастност и преднамереност. Съдия Вилислава Ангелова обяви, че упреците към нея са несъстоятелни след дълго тайно съвещание и след справки с медицинските документи, свързани със здравословното състояние на Стайков. 

 

В аргументацията й обаче имаше и обяснение за това, че възприемането на дадена позиция като иронична и подигравателна е признак за наличие на комплекси.

 

Това накара Стайко Стайков – защитник и син на Миню Стайков, да избухне срещу съдийката: „Защо той е две години в затвора? Само комплексари сте в тоя съд!“ Стайко на няколко пъти изрази шумно своето недоволство в съдебната зала, което доведе до предупреждение за санкция. Близките му се опитваха да го успокоят, но той продължаваше да нервничи: „Нека ме глобят“.

 

Младият мъж апострофира съдийката, като подхвърли, че заслужено е имало неуважително отношение към нея в предишни заседания, както и че вероятно тя вече е готова с присъдата. В късния следобед Вилислава Ангелова обявила намерението си да продължи да разпитва свидетели и да отложи гледането на мярката на Миню Стайков за друг ден. В крайна сметка това е било предотвратено, но след бурна реакция на сина на подсъдимия, което обаче довело до изгонването му от залата и до глоба от 1000 лв.

 

Адвокат Анна Попова донякъде оправда младия мъж. „Изпусна си нервите, което е абсолютно логично, защото все пак вижда баща си на инвалиден стол. Миню Стайков не се чувстваше добре, след като бе цял ден на това съдебно заседание“, каза адв. Попова.

 

Вчера бяха разпитани трима свидетели. Любопитното е, че сред тях бяха евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели, както и заместник-министърът на земеделието Лозана Василева. Причината е, че те са били заместник изпълнителни директори на Държавен фонд „Земеделие“ по времето, когато според прокуратурата са източвани средства през фирми, свързани с Миню Стайков.

 

Алиева и Василева обясниха какви са процедурите по отпускане на средства по съответните програми, без да навлизат в особена конкретика. Двете казаха, че не познават Миню Стайков, а само подсъдимите, които са били служители на фонда.

 

Мярката на Стайков пък се отлага, но все пак с малка победа за защитата. Съдебният състав от Специализирания наказателен съд (СНС) е назначил лекарска комисия, която да се запознае с документите по делото, касаещи здравословното състояние на подсъдимия, да определи какъв е статусът му към настоящия момент, от какво се нуждае и дали има основания за медицинска експертиза.

 

Припомняме, че Миню Стайков бе арестуван преди повече от две години, като причината тогава бе друга – разследване за контрабандно производство на цигари в Карнобат, което към настоящия момент още е на етап досъдебно производство.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.