Георги Гергов отново даде благословия на Нинова (Червеният олигарх зад гърба й в битката за Позитано 20)

https://crimes.bg/analizi/georgi-gergov-otnovo-dade-blagosloviya-na-ninova-cherveniyat-oligarh-zad-garba-y-v-bitkata-za-pozitano-20/39440 Crimes.bg
Георги Гергов отново даде благословия на Нинова (Червеният олигарх зад гърба й в битката за Позитано 20)

Георги Гергов, една от знаковите фигури на БСП, все пак реши да подкрепи Корнелия Нинова в битката й за нов мандат като шефка на червената партия. Шефът на пловдивските социалисти очевидно е размислил и ще удари едно рамо на Нинова, за да й помогне да остане начело на социалистите в битката за Позитано 20.

 

Като този път подкрепата му е елегантно замаскирана посредством щефа на Пловдивския панаир Богомил Бонев, който е и негов кумец. За незапознатите, именно панаирът е пресечната точкамежду Нинова, Гергов и Бонев. През 2006 година червеният олигарх придобива по скандален начин собственост над панаира, който буквално му е подарен. Движеща сила зад сделката е не друг, а Корнелия Нинова, която по онова време е заместник министър в правителството на Сергей Станишев, както и член на борда на панаира.

 

След като на практика става едноличен собственик и може да се разпорежда както си реши с него, през 2009 година Гергов прави кумеца си Бонев шеф на Пловдивския панаир.

 

Друга връзка, която неизменно свързва тези три фигури, е управлението на СДС, при което Богомил Бонев беше вътрешен министър, а Нинова се оказа приватизаторка на едно от най-апетитните държавни дружества Техноимпекс. Приватизацията на предприятието се осъществява на 13 януари 1999 година, а Нинова придобива дружеството с активи от близо 3 милиона лева срещу доста по-скромната сума от 70 000 щатски долара. Любопитното е, че преди сделката за приватизацията, самата Нинова е била изпълнителен директор на Техноимпекс.

 

Нищо чудно, че тесните връзки между тримата продължават и до днес, макар и с известни скандали през годините. Въпреки, че през по-голямата част от вътрешната кампания запази мълчание, през последните седмици Богомил Бонев се е активизирал в подкрепа на Нинова, без съмнения с подкрепата и одобрението на Георги Гергов.

 

Който само преди няколко месеца – през май, обяви, че е сгрешил като е подкрепил червената лидерка. И че тя няма шанс да бъде преизбрана за нов мандат начело на БСП.

 

Думите му дойдоха в отговор на призива на Нинова да напусне партията след изказването му, че мерките, взети от правителството на ГЕРБ срещу коронавируса са навременни и то трябва да бъде поздравено за тях. Това не се понрави на червената шефка, която обвини Гергов, че не се съобразява с колективните интереси на партията, а гони само собствения си интерес. И го призова да реши в кой отбор ще играе.

 

Очевидно само няколко месеца по-късно Гергов е премислил и все пак отново й е дал благословията си, макар и да не го е обявил публично му. Действията му обаче говорят красноречиво.

 

Така на 12 септември Нинова ще има солидна подкрепа зад гърба си в битката за Позитано 20. В която се изправя срещу Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.