Цената на руския газ пада

https://crimes.bg/analizi/cenata-na-ruskiya-gaz-pada/43393 Crimes.bg
Цената на руския газ пада

Всички промени в областта на природния газ ни карат да бъдем по-актуални. В тази връзка успяхме да договорим входната точка за доставка на природния газ от Русия да бъде променена и тя вече ще е Странджа-2. Техническите параметри вече са договорени. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с предстоящата промяна на входната точка за доставка на природен газ за България, предаде репортер на Novini.bg. Участие в събитието взеха още изпълнителните директори на ''Български енергиен холдинг'' Жаклен Коен, на ''Булгаргаз'' Николай Павлов и на ''Булгартрансгаз'' Владимир Малинов.

,,Към настоящия момент решихме, че е целесъобразно за България входната точка да бъде променена на Странджа-2. По този начин българските потребители, в рамките на годишна база, ще спестят над 70 млн. лева от таксите, което ще доведе до намаляване на цената на руския газ за България, което намаление ще бъде около 5 процента. Затова е необходима тази промяна на входната точка – за икономически ефект и по-добри условия за доставка на природен газ'', допълни още енергийният министър.

,,За целта необходимата инфраструктура е въведена в експлоатация, газопроводът е запълнен с природен газ с до 50 бара мощност. Така че ние сме готови, капацитетните продукти са налични и качени на платформата'', заяви от своя страна изпълнителният директор на ''Булгартрансгаз'' Владимир Малинов.

,,От 1-ви януари доставката за ''Булгаргаз'' ще се осъществява на входната точка Странджа-2. Анализите, които направихме, показаха, че това ще донесе финансови изгоди за нас и за българските потребители. Икономията идва от спестения разход през Румъния и от по-ниските разходи за капацитет през Странджа'', посочи и изпълнителният директор на ''Булгаргаз'' Николай Павлов.

,,Дори в момента се работи по трасето, извършват се заварки на тръби, така че се работи с много сериозна амбиция'', обясни Теменужка Петкова.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на ''Газов хъб Балкан'' ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов  пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга.

,,Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас'', подчерта тя.

За първи път през тази година ''Булгаргаз'' проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.