Близки на загиналата родилка: Лекарят е виновен, тя е преносила бебето!

https://crimes.bg/analizi/blizki-na-zaginalata-rodilka-lekaryat-e-vinoven-tya-e-prenosila-bebeto/39673 Crimes.bg
Близки на загиналата родилка: Лекарят е виновен, тя е преносила бебето!

29-годишна родилка от село Водно е починала вчера сутринта в центъра за Спешна помощ в Дулово. Днес жената е трябвало да роди третото си дете с планирано секцио, но е изпаднала в клинична смърт. По време на бременността си Джеврие Юнуз не е имала оплаквания.

През нощта в понеделник ѝ прилошало и близките ѝ веднага подали сигнал до 112. Линейката от Дулово пристигнала за броени минути.

„Бърза помощ направиха нещо да помогнат, но там са само дежурни. На повикване после започнаха да идват доктори, сестри, все пак загуба на време", каза пред БНТ свекъра на родилката Ердинч Мехмед.

„Състоянието се е влошило рязко, медицинският екип е оказал реанимационни действия, оказана е помощ, но въпреки това тя е починала, както и плодът, който е носела", уточнява Ивелин Чафаланов от Окръжна прокуратура - Силистра.

Близките на Джеврие се съмняват, че бебето е било преносено. Назначена е аутопсия, която да изясни причината за смъртта. По думите им бебето е било на 10 месеца. Майката пък била починала от вътрешен кръвоизлив. 

„Детето е станало на 10 месеца, грешка на доктора, г-н Минков, пренесла е бременността, на 10 месец е било детето, вътрешен кръвоизлив е получила и е отровила майката. Как не е видял, как не е можал да разбере, детето е на десетия месец“, оплаква се свекървата Айсел Юнуз.

Наблюдаващият бременността гинеколог отрече обвиненията пред БТВ и разкри, че преди трагедията Джеврие е претърпяла инцидент вкъщи. След това състонието ѝ се е влошило.

„Нещо се е случило, инцидент в къщи и тя дойде в Спешния център в състояние на кома. По думите на нейните близки просто е паднала и нейните близки са я намерили в състояние и са потърсили спешния екип. Тя беше в края на бременността, беше планирана за днес да й направя цезарово сечение“, заяви акушер-гинекологът д-р Любомир Минков.

„Ние изследваме абсолютно всичко, което може да доведе до тази смърт. Нямаме данни на този етап, че спрямо нея е упражнено насилие", заяви Ивелин Чафаланов.

Ако се докаже, че младата жена е починала заради лекарска грешка, законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.