България е в плен на нова измамна схема

https://crimes.bg/analizi/balgariya-e-v-plen-na-nova-izmamna-shema/42295 Crimes.bg
България е в плен на нова измамна схема

 

Посоченият телефонен номер в никакъв случай не бива да ви успокоява

Страната ни е в плен на поредната нова измамна схема.

 

Органите на реда разкриват, че измамната схема действа основно в социалните мрежи и сайтовете за обяви. Именно там измамниците публикуват съобщения за предоставяне на стока или услуга. Предвид сезона и недостига на дървен материал, преобладаваща част от обявите са свързани със снабдяване с дърва за огрев.

За целта измамниците създават фалшиви профили, от които публикуват обявите.

Разбира се в тях е упоменат и телефон за връзка.

След като потенциалната жертва звънне на посочения телефонен номер, получава уверение, че ще получи желаното.Тук обаче идва уловката. Измамниците поставят условието да бъде внесено предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга. Те правят уточнението, че сумата трябва да бъде изпратени чрез куриер.

 

Така купувачът чинно изпраща капарото, а след време става ясно, че така и няма да получи желаната стока или услуга.

Същевременно обявата вече е изчезнала от интернет пространството, а телефоните разбира се никой не вдига. Едва тогава хората разбират, че са станали жертва на измама.

Органите на реда апелират да не се доверявате на подобни обяви. Съветът им е в никакъв случай да не изпращате пари на непознати хора. Това, че в обявата е изписан телефонен номер в никакъв случай не трябва да ви успокоява.

От особена важност е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор. В него задължително трябва да бъдат отбелязани адресите и данните и на двете страни.

 

Добре е купувачите да имат предвид, че по никакъв начин не са защитени от вписаното в разписката основание за превода – предплата за доставка. Тя сама по себе си не представлява  договор. Куриерът пък на свой ред няма как да е наясно с уговорката ви с отсрещната страна и съответно няма как да ви гарантира, че получателят на сумата няма да ви измами, пише blitz.bg.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.