Втората пенсия се оказа поредната измама на Костов

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vtorata-pensiya-se-okaza-porednata-izmama-na-kostov/27192 Crimes.bg
Втората пенсия се оказа поредната измама на Костов

Този август Елена Николаева навършва годините за пенсия и съответно подава документите си, за да получи заслужените пари.


За разлика от голяма част от българите през целия си живот тя се е осигурявала на реалната й заплата, която била доста над минималната. Това й давало надежда, че получената пенсия ще й даде възможност за нормални старини.


Тя е една от първите, които ще получат две пенсии – едната от Държавното обществено осигуряване, а втората – от частните фондове. Внушението за частните фондове е, че разполагат с топ финансисти, управляващи натрупаните пари на хората и с добри инвестиции се трупат солидни печалби, които накрая ще бъдат изплатени като добавка към държавната пенсия. За тази си услуга те съответно прибират по 5% от всяка месечна вноска, която сте направили. Отделно от това в края на всяка година прибират и такса управление.


За пример ще отбележим, че само през 2021 г. фондовете са прибрали 182 млн. лв. под формата на такси и удръжки. Сами се досещате, че неслучайно заплатите на шефовете им, са по над 200 хил. лв. годишно.


И ако всички тези гръмки обещания са верни, то делът на втората пенсия в общата сума, която получава оттеглилият се от работа, трябва да е 28%. И тук идва първият сериозен удар – хвалбите на шефовете на тези фондове, се оказват меко казано нереални.


В случая с Елена НОИ й дава пенсия в размер на 1000 лв. и ако увещанията на Иван Костов са верни, то тя трябва да получи още 280 лв. от частния фонд, в който е внасяла вноските. Да, ама НЕ. След като служителката във въпросния фонд прави изчисления става ясно, че парите на Елена не са достатъчни за целта, при все, че тя чинно си е внасяла вноските.


Оказва се, че тя може да получава 70 лева месечно пожизнено, което е в пъти по-малко от уж полагащите й се пари. Другият вариант е в продължение на около 2 години да й плащат по малко над 400 лв. убеждават я, че така няма да изгуби нищо от парите, които е внесла.


Сами се досещате обаче, че това е абсолютна ЛЪЖА. От внасяната от нея сума само за изминалата година са изгубени 4 000 лв. От фонда обяснили, че парите се стопили, тъй като направили лоши инвестиции. На всичкото отгоре (забележете!) фондът не носи никаква отговорност и няма ангажимент за компенсира клиентите си за тези грешки.


Несъмнено Елена далеч не е единствената прецакана от т.нар. пенсионна реформа на Костов. Това става ясно от данните на Комисията за финансов надзор, контролираща фондовете. Парите във фондовете се топят като сняг. Според официалните данни само през миналата година те са намалели с над 1 млрд. лева. Статистиката показва, че средно всеки клиент е изгубил по над 500 лв. от вноските си. за тази година се очакват още по-грандиозни загуби, предвид, че сривът на акциите продължава с космическа скорост.


Според експерти единственото спасение е хората да си прехвърлят партидите в НОИ. По този начин ще вземат пълен размер на пенсията, а не намалена с 28% и жълти стотинки от частните фондове.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.