Видинският митрополит Даниил не само присъства на сбирка на Възраждане, а след това гощава кандидатите за депутати, начело с Копейкин

Очевидно за служителите на БПЦ всичко е позволено

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vidinskiyat-mitropolit-daniil-ne-samo-prisastva-na-sbirka-na-vazrazhdane-a-sled-tova-goshtava-kandidatite-za-deputati-nachelo-s-kopeykin/53826 Crimes.bg
Видинският митрополит Даниил не само присъства на сбирка на Възраждане, а след това гощава кандидатите за депутати, начело с Копейкин

Очевидно за служителите на БПЦ всичко е позволено

Макар в устава на БПЦ да е записано изрично, че представителите й нямат право да се месят в политическите дела, очевидно е сменила рязко позициите си за предстоящите парламентарни избори на 2 април. Или поне заплахата от анатемосване не важи за църковни служители, симпатизиращи на партия „Възраждане“, в чиито послания за вечна и нерушима дружба с Русия вярват и повечето български митрополити.

 

Тук е мястото да припомним, че почти всички членове на Светия синод на БПЦ бяха разкрити от Комисията по досиетата като агенти на ДС. При вербуването си те са се заклели във вярност към Москва и комунистическите идеи.

 

митрополит Даниил

През последните години Светият синод на БПЦ многократно е напомнял, че духовниците нямат право да демонстрират политическите си пристрастия пред миряните, да участват в предизборна дейност или пък да се кандидатират за избори. Изрична забрана религиозните общности да се използват за политически цели има и в Конституцията.

 

Очевидно обаче във видинската епархия не се считат за длъжни да спазват разпоредбите. Преди дни архимандрит Аверкий, игумен на Добридолския манастир, се присъединява към десетките фенове на „Възраждане“ във Видин дошли да чуят лидера си Костя Копейкин (Костадин Костадинов) на предизборно събрание.

Духовникът изслушва чинно двучасовото партийно събрание, на което Копейкин призовава за излизане от ЕС и НАТО, агитира против приемането на еврото и плаши с революция и възмездие за „предателите“, които подкрепят изпращане на оръжие за Украйна. Все теми, по които БПЦ и нейните представители не трябва да имат отношение.

 

архимандрит Аверкий

Още повече, че „Възраждане“ многократно за призовавали за линч и изпращане в лагери на политическите им противници, нежелаещи България да се върне в руската орбита. Призиви за разстрел на предателите са се чули и на събранието във Видин, разказват присъствали. Въпреки заплахата от санкции, архимандрит Аверкий дори се е похвалил в социалната мрежа Фейсбук с участието си в предизборното мероприятие на русофилската формация. По този начин всички миряни могат да разберат името на правилната партия, за която да гласуват на 2 април.

 

Разбира се, духовникът намира и с какво да оправдае присъствието си на сбирката – твърди, че се е застъпил за въвеждането на вероучение в училищата. Отделен е въпросът дали тези теми трябва да се обсъждат по време на предизборни митинги. Освен това да не пропускаме фактът, че законът и сега дава право на всяко училищно ръководство да въведе вероучение като свободноизбираем предмет. Подобни часове има в стотици училища в страната, а Светият синод още през 2020 г. издаде свой учебник.

 

Видинският митрополит Даниил също се оказа фен на „Възраждане“. Дори след края на предизборния митинг, владиката приема делегацията на Костя Копейкин и ги гощава с постна, но същевременно много изискана почерпка. На изпроводяк пожелава на „Възраждане“ успех на изборите. Наскоро стана ясно и че владиката подкрепя руското нападение над Украйна. Източник: Уикенд,  crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.