Ванга: Света Петка е жива, виждам я!

Едноименната църква в Рупите уморила родния феномен

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vanga-sveta-petka-e-zhiva-vizhdam-ya-3/118675 Crimes.bg
Ванга: Света Петка е жива, виждам я!

Едноименната църква в Рупите уморила родния феномен

През целия си живот най-известният български феномен – петричката пророчица Ванга, почита и се прекланя пред света Петка. Никога и никъде Ванга не казва ясно и категорично защо скланя глава пред светицата покровителка на България. Само в отделни срещи и разговори се изпуска да повдигне леко завесата на това свое благоговение.

 

„Аз имам три имена: Вангелия, Петка и Божа майка”, казва петричката пророчица. Но не допълва детайли към това твърдение. Ванга обаче няколко пъти изтъква: „Света Петка е жива. Жива е! Като дойде при мен, виждам я слабичка, тъничка, увита в черно и босичка. Защо босичка? Защото трябва да страда на тая Земя”. Пророчицата описва как й се присънила света Петка, която й казала да построи църква в местността Рупите, защото на това място преди много години също е имало храм.

 

„Веднъж ми се присъни света Петка и ми каза: „Искам да дойдеш да живееш в Рупите” и ми заръча: „Построй тук същата църква като предишната и я наречи „Света Петка”, казва Ванга. Според нейни изследователи тя е избрала света Петка за свой покровител и заради това, че светицата е закрилник на слепите и на хората, които имат проблеми с очите. Ванга ослепява на 12-годишна възраст. Сама разкрива как години преди това й се явява ангел, който й предлага да избере между ясновидството и зрението. Тя избира ясновидството и след няколко години ослепява при страшна вихрушка.

 

Има запазено свидетелство на Станка Иванова от Стара Загора, която описва посещението си при Ванга на Рупите през 1962 г. Изведнъж се появява духът на света Петка. „Гледам баба Ванга стои спокойно. В същият момент се появи жена. Исках да говоря, но никой не даваше. Баба Ванга ми казва, че е света Петка”, разказва Станка Иванова. Според други пророчицата била признала, че духът на света Петка влиза понякога в нея и пророкува чрез нея. Пред Жени Костадинова Ванга говори за света Петка като нейна майка.

 

 

Известно е, че пророчицата посвещава последните дни на живота си на строителството на храм „Света Петка” в Рупите.

„Тази черква е моят живот. Моят живот е много тъжен и скръбен. Моят живот е много тежък и тъмен. Тази черква ми е и щерка, и син, и спомен за моя живот. Сърцето ми плаче, като я гледам сега”, казва Ванга пред най-близките си.

 

Самата тя е изписана от Светлин Русев като икона в храма, което според други български феномени е предизвикало смъртта на пророчицата. Обяснението е, че изографисването на живи хора ги обрича на смърт според старите поверия. Всяка прилика в иконите не е случайна, а е подаден код, чрез който следва да си отидат определени личности. Това е един долен и мръсен ритуален обред, чрез него приживе се погребват хора”, казва ясновидката Селена.

 

Храмът „Света Петка" е осветен на 14 октомври 1994 г. от покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил. Ванга умира 2 години по-късно – на 11 август 1996 г. Предсмъртното й желание е да я погребат в двора на къщата й в Рупите, но хората около нея решават гробът й да бъде в двора на църквата „Света Петка”.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.