Ударените от „Магнитски“ Александър Николов и Иван Генов, са мултимилионери

Двамата са гушнали по 5 млн. лв. от рушвети

https://crimes.bg/vodeshha-tema/udarenite-ot-magnitski-aleksandar-nikolov-i-ivan-genov-sa-multimilioneri/52422 Crimes.bg
Ударените от „Магнитски“ Александър Николов и Иван Генов, са мултимилионери

Двамата са гушнали по 5 млн. лв. от рушвети

Санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ ексшефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Александър Николов и Иван Генов, са мултимилионери, сочи разследването.

 

Фирмите, които двамата енергетици са създали, са прехвърлени предвидливо на техните деца, които днес са собственици на редица луксозни офис сгради в София, фотоволтаична централа, а освен това отглеждат и стотици животни в собствени ферми, и обработват хиляди декари земеделски земи. 

 

Няма да е пресилено, ако кажем, че този успех е трудно обясним за хора, чиято кариера е преминала в държавната енергетика, освен ако разбира се не бъдем нелюбезни и припомним, че още преди 15 години срещу Николов и Генов има подавани сигнали за корупция.

 

Те са свързани с договори за доставка на некачествено ядрено гориво, при чиято експлоатация пострадаха редица хора в атомната централа. Разбира се това може да е „случайно“, но по същото време започва и стремглавото забогатяване на двамината.

 

В продължение на три десетилетия Александър Николов е заемал различни длъжности в АЕЦ „Козлодуй“. За пръв път застава начело през 2010 г. по време на първия кабинет на ГЕРБ.

Няколко месеца по-късно бива нападнат пред дома си от трима маскирани мъже, единият от които прави опит да му отреже ухото. Запознати издават, че класическото сплашване е поръчано от всемогъщ олигарх, чиято фирма не се е класирала на търг за покупка на евтина енергия от атомната централа. Една от пратките, довели до санкциите „Магнитски“

 

През 2012 г. Николов бива уволнен от поста си, но за кратко, тъй като при правителството на Орешарски, той отново се връща начело на ядрената централа през 2013 г.

Изкарва обаче едва няколко месеца, преди да бъде изчегъртан от служебното правителство на Росен Плевнелиев.

 

През март 2019 г. по време на последния кабинет на Бойко Борисов, Николов възкръсва професионално за трети път и се завръща в ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, този път като зам.-директор. Двамата с директора Наско Михов ръководеха централата до август 2022 г., когато кабинет на Румен Радев, с премиер Гълъб Донев ги разкара.

 

Почти същата е и биографията на Иван Генов. Той започва работа в АЕЦ през 1980 г. като преминава през почти всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1 до 4 и стига до позицията „Дежурен инженер на блок“.

 

Между 2006 и 2009 г. оглавява АЕЦ „Козлодуй“ като е назначен на поста от кума му Румен Овчаров, който е енергиен министър при Тройната коалиция. След махането му от ГЕРБ, Генов се завръща в ръководството на АЕЦ-а по време на кабинета „Орешарски“. С препоръката на кума си Овчаров обаче бива избран за депутат от БСП. Той е сред членовете на инициативния комитет, издигнали на 27.09.2021 г. президента Румен Радев за втори мандат.

 

Макар като цяло заплатите в сектора на енергетиката да са високи, няма други освен Николов и Генов, които да са спестили десетки милиони левове. Освен ако не са се изкушили да бръкнат в кацата с меда, както обявиха американските власти за двамата енергетици.

 

От мотивите за налагане на санкции по закона „Магнитски“ става ясно, че Николов и Генов са сформирали своеобразна престъпна група, чийто шеф е Румен Овчаров. Според щатските власти „светата троица“ са участвали в корупционни договори с руски фирми за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“ и доставка на ядрено гориво. В замяна са си разделили милиони левове рушвети, които са им преведени от руснаците по класическия начин – чрез сметки на офшорни фирми, контролирани от тях. Конкретно за Николов и Генов се твърди, че са прибрали 5 млн. лв. подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.