Топ мръсотия: Украинска компания приватизира „Терем”

https://crimes.bg/vodeshha-tema/top-mrasotiya-ukrainska-kompaniya-privatizira-terem-3/127497 Crimes.bg
Топ мръсотия: Украинска компания приватизира „Терем”

Държавната оръжейна компания „Терем” преговаря с Украйна за ремонт на военните им хеликоптери, като проектът на договора е със срок от 30 години. Това разкрива депутатът от „Възраждане“ Иво Русчев, който бе изключен от парламентарната група и в момента е независим в писмен въпрос до министъра на отбраната Тодор Тагарев, показа проверка на „Филтър”. Очаква се Тагарев да отговори в пленарната зала на Народното събрание в петък.

Според информацията на „Възраждане” с преговорите е натоварен изпълнителният директор на „Терем Холдинг” Калин Димитров. Той е оръжеен експерт и беше назначен за директор на предприятието през септември.

Публична тайна е, че Димитров е близък приятел на Тагарев. И двамата са работили в миналото за правителството на Украйна. Калин Димитров е бил назначен тамошното МВР е обучавал доброволци за войната, която избухна в Донбас след Майдана през 2014 г. Димитров сам е посочвал в биографията си, че е бил оръжеен инструктор във ведомството.

Според информацията на депутата Иво Русчев сега Калин Димитров води преговорите с частната украинска компания „Авиогрейд”, за да сключи с нея 30-годишен договор.

Целта е ремонт на вертолети от типа „Ми” и техните модификации. Проектът на договор обаче включвал и отдаване под наем на цехове в завод „Терем-Летец”, което е дъщерно предприятие на „Терем Холдинг”.

Освен това се предвижда да се предоставят на украинската фирма складове за вертолети колкото 20 контейнера.

„При подписването на такъв дългосрочен договор възникват няколко въпроса за функционирането на „Терем-Летец” ЕООД по изпълнението на отбранително-мобилизационната подготовка и риск за скрита приватизация на предприятието”, пише Русчев на министър Тагарев.

Според него това крие рискове от бъдещи претенции на украинската частна компания „Авиогрейд”, която по договора ще направи огромни инвестиции в българското държавно дружество. Такива могат да бъдат претенции към собствеността или неустойки за милиарди в случай на прекратяването на договора след време.

„Възраждане” води битка с Тагарев заради Калин Димитров още от назначаването му през септември. Тогава те го обвиниха в кадруване в полза на Украйна. Лидерът на партията Костадин Костадинов от парламентарната трибуна заяви, че Тагарев е бил служител на посолството на Украйна и посочи, че „с неописуема наглост” е назначил свой колега от държавните служби на Украйна за шеф на „Терем”.

„За никого не е тайна, че американското посолство кадрува в нашата страна, но сега виждаме, че има много сериозна конкуренция в лицето на украинското посолство”, каза още Костадинов.

Източник: narod.bg, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.