Стряма заля и АМ „Тракия“! Обявиха бедствено положение в…

https://crimes.bg/vodeshha-tema/stryama-zalya-i-am-trakiya-obyaviha-bedstveno-polozhenie-v/27882 Crimes.bg
Стряма заля и АМ „Тракия“! Обявиха бедствено положение в…

Река Стряма скъса дига и преля, заливайки и АМ „Тракия“. Реката е излязла от коритото си край пловдивското село Трилистник. Водата е нахлула дори във високите части на селото.


По-рано днес държавният глава Румен Радев обеща помощ по въздух за Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма.

Според него на този етап най-важното е да се установи дали има бедстващи хора. Именно поради тази причина се очаква хеликоптер да облети района.


Още в ранните сутрешни часове десетки хора от селото бяха евакуирани. Те обаче не са наясно какво се случва с имуществото им, нито пък какво да очакват като поражения, когато се върнат обратно в домовете си. Смятат, че бедствието е причинено от придошлата вода на реката.


През цялата нощ кметът на Трилистник, заедно с доброволци и полиция са наблюдавали реката. Точно се успокоили призори, че нивото на реката започва да спада и се оказало, че скъсана дига в участъка на Стряма до с. Калековец е причинила невиждан разлив, застигнал Трилистник.


По БНТ кметът Мирчо Петров заяви, че опитите му да привлече специалисти от Басейнова дирекция са останали без успех.

Евакуационните и аварийни дейности продължават и към момента, за щастие няма жертви и пострадали хора.


Междувременно стана ясно, че е обявено бедствено положение в община Калояново.

Източник: blitz.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.