Скандални братя милионери стоят зад новия проект на Ива Митева и Каримански

Братята Илиеви, собственици на злополучната дискотека „Индиго“, финансират коалиция „Заедно“, която ще играе в полза на Румен Радев

https://crimes.bg/vodeshha-tema/skandalni-bratya-milioneri-stoyat-zad-noviya-proekt-na-iva-miteva-i-karimanski/52346 Crimes.bg
Скандални братя милионери стоят зад новия проект на Ива Митева и Каримански

Братята Илиеви, собственици на злополучната дискотека „Индиго“, финансират коалиция „Заедно“, която ще играе в полза на Румен Радев

Братята бизнесмени Димитър и Красимир Илиеви, които нашумяха като собственици на дискотеката-убиец „Индиго“ в столицата, където през 2001 г. загубиха живота си 7 деца и на легендарния клуб „Ялта“, стоят зад новоучредената политическа коалиция „Заедно“

 

В началото на седмицата две от знаковите лица на масово презряната от народонаселението партия на Слави Трифонов ИТН – Ива Митева и Любомир Каримански, обявиха новия политически проект, в който участват цели 4 партии – „Зелените“, „Сбор“, „Социалдемократическа партия“ и „Движение на непартийните кандидати“.

 

Всички те под шапката на коалиция „Заедно“, отиват на изброи, при това с грандоманската заявка да вземат около 10% на 2 април.

Въпреки съмненията на мнозина, че политпроектът на Митева и Каримански е елегантен опит на Трифонов да вкара свои пионки и в следващия парламент, учиндолският шоумен всъщност няма общо с политическото номадство на доскорошните си експерти.

 

Запознати сочат, че идеолог на новия политически проект е самият Румен Радев, а с финансирането на коалиция Заедно се е ангажирал дискотечният бос Димитър Илиев. Двамата с брат му Красимир минават за приближени до президента. Някои дори сочат братята като важна брънка от кръга на „черните касиери“, координирани от президентския съветник Николай Копринков.

 

Братята Димитър и Красимир Илиеви

 

Митева бе сред знаковите лица на партията на Трифонов, макар вече упорито да напомня, че не е била партиен член на ИТН, а е работила с „Тошковците“ в качеството си на експерт.

Подобна теза застъпва финансистът Каримански, който миналата пролет предизвика жестоко напрежение между учиндолският политик и Кирил Петков покрай издигането му на кандидатурата за шеф на БНБ.

 

В крайна сметка Каримански се размина със сладкия и важен пост, а малко по-късно, Трифонов изтегли министрите си от коалиционния кабинет на Кирил Петков и публично обяви, че разривът във властта е започнал заради игнорирането на протежето му Каримански, когото Кирил Петков нарекъл „ла*но“ в телефонен разговор.

 

Първата индикация, че финансистът вече не иска да бъде свързван с Трифонов и клиентелистката му партия, дойде преди няколко месеца, когато Каримански стана съветник на служебния финансов министър Росица Велкова. Оттогава е преустановил всякакви отношения с учиндолеца, а запознати твърдят, че дори не вдигал телефона си при неговите позвънявания, а демонстративно натискал червената слушалка.

 

Каримански твърдял, че е бил употребен от ИТН и не желае да общува с никого от партията. Според запознати той имал договорка с учиндолеца да бъде част от предишното коалиционно правителство, но останал изигран – нито бе включен в кабинета, нито оглави БНБ.

 

Относно Ива Митева, която председателства 45-то и 46-то НС, тя взела своето решение да скъса завинаги с Трифонов покрай парламентарната драма от миналото лято със свалянето на председателя на 47-то НС Никола Минчев. Гласуването на оставката на Минчев на 16.06.2022 г. предизвика огромен протест пред парламента, който е оказал критично въздействие върху здравето и психиката на Ива Митева.

 

Разградската юристка била твърде против бламирането на Минчев, с когото работила добре, а още повече й се догадило, когато била предложена да заеме мястото му като шеф на парламента.

В резултат на напрежението покрай събитията Митева получи временна парализа на челюстта и посети лечебно заведение в прединсултно състояние.

На следващия ден 17.06.2022 г., тя лично обяви, че не желае кандидатурата й да бъде гласувана за нов председател на НС, давайки знак, че против отстраняването на Минчев.

 

С новия политически проект „Заедно“, Митева и Каримански ще разчитат да влязат в парламента на мястото на Стефан Янев като вече има индикации, че част от структурите на „Български възход“ ще работят в полза на „експертите“ на Слави Трифонов.

 

Политически наблюдатели се обзалагат, че амбицията на Ива Митева е да бъде устроена като конституционен съдия от Румен Радев, но това ще се случи най-рано след година. Не е изключено основаната от нея и Каримански коалиция да бъде ползвана в бъдеще от Радев под една или друга форма.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.