Скандалът в Народния театър се разраства

https://crimes.bg/vodeshha-tema/skandalat-v-narodniya-teatar-se-razrastva/27254 Crimes.bg
Скандалът в Народния театър се разраства

Скандалът в Народния театър, провокиран от конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиара на трупата Велислава Кръстева не стихва вече повече от месец.


Актьори от театъра отправиха апел за спасение на Народния театър. Текстът на възванието бе разпространен в социалните мрежи от Албена Колева и Валери Йорданов, които дълги години играят на сцената на Народния театър. Сред театралите в цялата страна тече и подписка в защита на Морфов.


Междувременно служебният министър на културата Велислав Минеков намекна, че може да уволни директора на театъра Васил Василев.

Запознати разкриват, че министърът е наредил проверка в театъра и се готви да обяви нов конкурс за началник на най-голямата ни сцена, освобождавайки назначения само преди няколко месеца директор.


Назначената от новия директор Васил Василев за завеждаща Връзки с обществеността в театъра преди това бе дългогодишен говорител и два пъти депутат от ДПС. На изборите на 2 октомври, тя придружаваше почетния лидер на движението Ахмед Доган до секцията, което предизвика възмущението на главния режисьор на театъра.


В края на октомври след представление на „Хъшове“, Морфов надраска вратата на кабинета й и изкърти табелата с името й. По-късно в подкрепа на позицията му се обявиха актьорът Валери Йорданов и неколцина други негови колеги, а режисьорът Явор Гърдев и писателят Захари Карабашлиев подадоха оставки от Народния.


През март Василев бе избран за директор на Народния театър като в концепцията му залегна и идеята за връщането на Морфов в театъра и емблематичните му спектакли, които повече от петилетка не се играеха на родна сцена по неизяснени причини. Именно това му намерение изигра решаваща роля при избирането му за директор. Той обаче въдвори в театъра и нова администрация, която сякаш му стана по-скъпа.


Оказа се, че с назначаването на Велислава Кръстева за зам.-директор и пиар на театъра творческата атмосфера се е променила рязко. Тя не е работила в театър и неусетно започва да прокарва взаимоотношения, които доведоха до оставките на творци, както и уволнения на ценен сценичен персонал. Незнайно защо обаче Василев поддържаше действията й.


Освен това се оказа, че Кръстева е действащ член и активист на политическа партия, който с демонстративното си участие в политически заявки и рекламни кадри на парламентарните избори, поставя театъра в неясна и сякаш натрапена политическа позиция.


Колкото и крайна да бе реакцията на Морфов, бе продиктувана от желанието му да възстанови творческата атмосфера и взаимоотношения в Народния театър, които за по-малко от 6 месеца след встъпването в длъжност на новата администрация бяха неусетно разрушени.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.