Шокиращи цени по Коледа: Храните поскъпнаха почти с 50%

https://crimes.bg/vodeshha-tema/shokirashti-ceni-po-koleda-hranite-poskapnaha-pochti-s-50/27115 Crimes.bg
Шокиращи цени по Коледа: Храните поскъпнаха почти с 50%

Шокиращи данни показа изследване на 20-те най-важни хранителни стоки около Коледа. Експертите са отчети поскъпване с около 50% средно за всички тях за изминалата година.


Изследването е проведено от институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


Любопитното от изследването е, че с минималната заплата у нас потребителската кошница с 20-те основни продукта може да бъде купена 7 пъти, докато в Германия тази стойност е 31.


Това прави повече от 4 пъти разлика в полза на Германия. От КНСБ допълват, че през изминалата година за тези 20 основно стоки сме плащали около 65 лева, а в момента за тях е необходимо да се дадат 95 лева, което е с над 46 процента поскъпване.


Много потребители споделят, че миналата година за 30 лева почти са пълнили количката, а сега със същата сума стоките са наполовина.


В същото време се отчита и поскъпване на услугите и режийните разходи.


Причините са сериозната инфлация от последната година са комплексни, коментират експерти.


Разбира се една от основните такива е войната в Украйна и ограничените доставки на стоки и суровини по целия свят. Въздействие оказва и коронакризата, която започва в края на 2019-та и  промени много международната икономика.


Източник: narod.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.