Румен Овчаров – обикновеният пенсионер с 5 млн. евро от рушвети в офшорни сметки

Опитва се да излезе чист като детска сълза, но… 

https://crimes.bg/vodeshha-tema/rumen-ovcharov-obiknoveniyat-pensioner-s-5-mln-evro-ot-rushveti-v-ofshorni-smetki/52419 Crimes.bg
Румен Овчаров – обикновеният пенсионер с 5 млн. евро от рушвети в офшорни сметки

Опитва се да излезе чист като детска сълза, но… 

Румен Овчаров, който също попадна под ударите на закона Магнитски, от години е известен с твърде показателния си прякор Инкасатора (Защо ли?!).
Ако си направите труда да проверите в тълковния речник, ще видите, че срещу тази дума е записано, че става въпрос за „длъжностно лице, което периодично отчита или/и събира суми, дължими за ток, вода и др.“. Това му прозвище казва почти всичко.

Той става разпознаваем за широката народна маса през далечната 1996 г. като част от правителството на Жан Виденов. Докато той гради министерска кариера, същевременно с това се развива и бизнесът на приятеля му Красимир Георгиев, известен като Фронтиера, лобист и консултант на проекти в сферите, в които се въртят най-големите пари: енергетика, строеж на нефтопроводи и магистрали, търсене на газови находища, доставка на ядрено гориво, недвижими имоти, зимни курорти. Двамата са близки приятели от студентските си години в някогашния Съветски съюз. 

След промените Георгиев създава чейнджбюрата „7М“, по-късно се захваща с недвижими имоти, участва и като акционер в банката на Комсомола – „Юнионбанк“. А когато Овчаров заема министерски пост в началото на 90-те, приятелят му бързо регистрира на Бахамските острови „Фронтиер7“. В тази компания Георгиев е съдружник с друг техен приятел от студентските години – Едуард Манукян, който днес е преуспяващ бизнесмен, живеещ в Ню Йорк и търгуващ с оръжие и високи технологии по цял свят. В бахамската компания присъства и „Металконсулт БГ“ с управител Георги Сотиров, печен кадър на „Мултигруп“.

Основният интерес на Георгиев успешно се пренасочва към големите проекти в енергетиката, където се въртят над 1.2 млрд. лв. 
През 2013 г. обаче цената на тока неочаквано скача до небесата и притиснатият от протести Бойко Борисов е принуден да подаде оставката си, а властта е поета от служебния премиер Пламен Орешарски. В този момент Делян Добрев излиза с разкрития за т.нар. американски централи в „Марица-Изток“ и връзката им с енергийния олигарх Красимир Георгиев. Оказва се, че в договорите е учреден особен залог за над 13 млрд. лв. 

Това е сумата, която България е длъжна да плати, ако не успее да изпълни договора си с въпросните централи, като според документите страната ни е длъжна да изкупува с години произведения от тях ток, при това на крайно неизгодна цена.
При това този залог дори не е бил обсъждан в парламента, а е направен тихомълком. 
Както сами се досещате зелена светлина за него е дал именно Румен Овчаров – Инкасатора през 2005 г.

И „О, изненада!“ Няма да повярвате, но офшорките, с които е сключено споразумението за особения залог, са с адрес „Фритьоф Нансен“ 9, където е и офисът на Красимир Георгиев - Фронтиера. Именно през неговия офис минават всички големи сделки в енергетиката.

Интересите им разбира се далеч не приключват до тук и стават все по-пространствени, докато в един момент не се стига до оставката на Румен Овчаров като министър, но вече от правителството на Тройната коалиция.

Както вече стана ясно, Румен Овчаров е прибрал 5 млн. евро от рушвети в офшорни сметки, макар разбира се да отрича категорично. Освен това двамата с Корнелия Нинова бяха рамо до рамо в скандала „Топлофикация“
Източник: Уикенд 
 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.