Прокуратурата прекрати делото срещу Нико Тупарев

Софийска апелативна прокуратура уважи жалбата на защитника Любомир Таков срещу обвинението на ТВ продуцента

https://crimes.bg/vodeshha-tema/prokuraturata-prekrati-deloto-sreshtu-niko-tuparev-3/139953 Crimes.bg
Прокуратурата прекрати делото срещу Нико Тупарев

Софийска апелативна прокуратура уважи жалбата на защитника Любомир Таков срещу обвинението на ТВ продуцента

След като преди месец българският съд не намери данни за извършено престъпление от Нико Тупарев, същото направи и държавното обвинение.

В началото на м. юли Софийска градска прокуратура обвини продуцента, че е присвоил 1,4 милиона лева от едно от собствените си дружества – “Лайм” ООД, прехвърляйки пари от фирмената сметка към своя лична сметки без разрешение от Общото събрание на съдружниците.

 

Обвинител по делото бе печално известният герой от сагата “Осемте джуджета” Димитър Франтишек, който първо арестува Тупарев за 72 часа, а после поиска от съда постоянен арест за бизнесмена. Съдът още тогава отхвърли искането, а ръководството на Прокуратурата в официално съобщение до медиите се разграничи от скандалните действия на своя колега.

Франтишек атакува съдебния акт, като впоследствие пред втората съдебна инстанция горестоящата Софийска апелативна прокуратура обяви безпрецендентно, че не поддържа протеста. Делото бе прекратено, а ТВ продуцента – незабавно освободен. В интервю непосредствено след заседанието Тупарев изрази съмнения, че повдигналият му обвинение прокурор може би е душевно болен или мотивиран “по отвратителен начин” да го задържи.

 

Още в съдебна зала стана ясно, че постановлението за привличане към наказателна отговорност е атакувано от защитата пред по-горната прокуратура.

В самото заседание пред тричленния съдебен състав, прокурорът изтъкна, че по делото срещу Тупарев са допуснати серия нарушения – при съставяне на постановлението за привличане на лицето, при изпращане на призовка до него и при предявяването на обвинението.

 

Месец по-късно след произнасяне на Апелативна прокуратура София актът на прокурор Димитър Франтишек е отменен като неправилен и незаконосъобразен.

В своите мотиви прокуратурата излага съждения, че субект на престъплението по този законов текст се явява само и единствено длъжностно лице, на което средствата са връчени в това му качество или са му поверени да ги пази или управлява, а Тупарев не е такъв.

 

По този начин държавното обвинение де факто потвърди тезата на адвоката на Тупарев Любомир Таков, че изначало по делото няма как да има длъжностно престъпление, при условие че Тупарев не е длъжностно лице.

 

Помолен за коментар, адв. Любомир Таков заяви: “Поведението на Апелативна прокуратура, която оттегли протеста на прокурор Петров, а сега отмени и незаконосъобразното привличане на клиента ми, е изцяло в интерес на правото и опазването на върховенството на закона. Нещо повече – то показа, че висшето ръководство на държавното обвинение е последователно в заявеното намерение да не толерира бездушното и формалистично отношение на прокурорите при изпълняване на техните професионални задължения".

 

Междувременно прокурор Франтишек бе отстранен от делото и командирован в по-ниската като ранг и натовареност Районната прокуратура Смолян. Срещу него тече дисциплинарна проверка обхващаща цялостната му работа за последните 3 години, възложена лично от главния прокурор Борислав Сарафов.

 

В съдебната зала прокурорът изтъкна, че по делото срещу Тупарев са допуснати серия нарушения – при съставяне на постановлението за привличане на лицето, при изпращане на призовка до него и при предявяването на обвинението.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.