Полицаи гледат избирателно записи от камери при катастрофи и не си мърдат пръста да търсят свидетели

https://crimes.bg/vodeshha-tema/policai-gledat-izbiratelno-zapisi-ot-kameri-pri-katastrofi-i-ne-si-mardat-prasta-da-tarsyat-svideteli/54099 Crimes.bg
Полицаи гледат избирателно записи от камери при катастрофи и не си мърдат пръста да търсят свидетели

Докато почернените родители се лутат в порочния кръг на бюрократщината в търсене на истината, Маринашки се забавлявал на Слънчака

При все, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев непрекъснато обяснява, че МВР не оставя сигнал, без да бъде разгледан и проучен, действителността сочи съвсем друго.

 

Така например в Пловдив, откъдето идва министър Демерджиев се оказва, че е в сила приказката „Царят дава, пъдарят не дава“. Казано с други думи – при все, че от Инспектората на МВР доказват пропуски в разследването на тежка катастрофа, полицаите, отговорни за това, са „помилвани“ от ръководството на Областната дирекция.

 

През ноември 2020 г., 19-годишният тогава Петър Маринашки, надрусан до козирката с канабис, което е доказано от токсикологията на ВМА, прави катастрофа край с. Кадиева, в която издъхват двама младежи – Тодор Бараков (16 г.) и Виктор Василев (17 г.). Самият Маринашки остава невредим, а ситуацията до голяма степен прилича на онази на бул. „Черни връх“ в София, при която джипът на Георги Семерджиев помете две момичета и отне живота им.

 

При все, че Маринашки е осъден на 5 години затвор, той обжалва и бива пуснат на свобода срещу гаранция от 2000 лв. Очевидно нито е първият, нито пък ще е последният пожален от съда и оставен да се разхожда на свобода, въпреки опасността да избяга.

 

Полицаят от Стамболийски Антон Тарашев прави веднага след катастрофата тест на място на Петър Маринашки и той „изненадващо“ се оказва отрицателен. Тъй като смъртоносният инцидент се случва на около 200 м. от бензиностанция, полицията свалят уж записите от всички камери, но една от тях е пропусната (при това забележете!!!) – най-важната. Пропускат точно тази, която е обърната към мястото на удара на автомобила в крайпътното дърво.

 

За сметка на това пък прилежно са прибрани записите, на които се виждат щандовете за дъвки и вафли, както и движението на клиенти и персонал в сградата.

Според докладната на полицаите, пристигнали на инцидента, уж нямало свидетели.

Бащата на загиналия Тодор Бараков обаче лично успява да издири мъж от Кричим, който разбива на пух и прах твърденията на ченгетата.

 

Според думите на очевидеца към онзи момент на пътя е имало още две коли и автобус, който е бил непосредствено след автомобила на Маринашки. На свалените по делото записи обаче, този автобус се е „изпарил“ яко дим.

Както споменахме и по-рано – камерите са ползвани избирателно. Освен това мъжът от Кричим споделя, че автобусът останал на мястото на инцидента с включени аварийни светлини.

 

По-късно бащата на Тодор Бараков открива и шофьора на въпросния автобус. Казано с други думи – свършва цялата работа на ченгетата, които очевидно са ангажирани единствено със замитане и прикриване на следите от инцидента. Освен това тотално не им пука за чуждото нещастие и не си дават зор.

 

През август 2021 г. родителите на загиналите младежи подават жалба до шефа на пловдивската дирекция на МВР – ст. к. Димитър Балев, в която искат да се проверят действията на полицаите при разследването на катастрофата. Отговорът обаче е типичният образец на чиновническо бездушие – едно суховато изречение, в което се твърди, че щом е бил внесен обвинителен акт, това означава, че полицаите са си свършили работата.

 

Следващата жалба на почернените родители е адресирана директно до министъра на вътрешните работи, като са подадени сигнали и до Инспектората и „Вътрешна сигурност“. В резултат на това бива разпоредена проверка, която завършва в доклад, изводите в който са точно това, което твърдят и родителите на починалите момчета. Официално е изяснено, че полицаите не са си свършили работата за установяването на свидетелите на инцидента. Другият извод е, че не са иззети всички записи от камерите на бензиностанцията, а са взети само избрани такива.

 

След това от началството на МВР в София изпращат доклада обратно при Балев с очакване да накаже виновните полицейски служител, но както сами се досещате – не се случва нищо такова. Той не само не наказва подчинените си, а и изпраща писмо до адвокат Антоанета Николова, защитаваща интересите на родителите на убитите момчета, в което разбира се липсва отговор на въпроса за наказанията. Затова юристката отново изпраща молба с конкретни въпроси.

 

Така Балев, въпреки, че е подчинен на министъра, продължава твърдо да отстоява своята трактовка на историята. Докато се точи играта на сигнали, жалби и бездушни бюрократични отговори, Балев е сменен. От миналата есен пловдивското МВР е оглавено от Васил Костадинов, а Балев остава в дирекцията като ръководител на отдел „Административен“.

Бащата на Тодор Бараков изпраща сигнал за пореден път, този път до Иван Демерджиев.

 

Иначе у нас уж все се затягат коланите и наказанията, включително и тези срещу пияни и дрогирани шофьори…

И докато почернените родители не спират да се лутат в порочния кръг на бюрократщината в търсене на истината, виновникът за инцидента Петър Маринашки изкарал лятото на Слънчака, забавлявайки се на воля.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.