Подбрани калинки кацнаха като директори в държавната „Автомагистрали“ часове преди оставката на кабинета

Даниел Михалев от помощник нотариус, скача направо в директорски борд

https://crimes.bg/vodeshha-tema/podbrani-kalinki-kacnaha-kato-direktori-v-darzhavnata-avtomagistrali-chasove-predi-ostavkata-na-kabineta-3/129223 Crimes.bg
Подбрани калинки кацнаха като директори в държавната „Автомагистрали“ часове преди оставката на кабинета

Даниел Михалев от помощник нотариус, скача направо в директорски борд

Директорският борд на държавната фирма „Автомагистрали”, която управлява милиардите за строежа на „Хемус” и магистралата до Видин, е със сменено ръководство. Промяната е съобщена във вторник следобед, като буквално час-два преди акад. Николай Денков да подаде оставка на правителството, в централата на дружеството пристига протокол. Подписан е от регионалния министър Андрей Цеков.

 

Според документа общото събрание на дружеството същия ден било решило да прекрати договорите на досегашното ръководство и да назначи нови шефове. Само да уточним, че досегашното ръководството е избрано с конкурс, а до изтичане на мандата му остава още година и половина. Министър Цеков при това изобщо не си е направил труда да измисли поне някакви мотиви за внезапната промяна на директорския борд.

 

Да видим обаче какви хора са лансирани сега от него. Интересно е и дали той е бил въобще наясно на кого поверява харченето на милиардите държавни пари.

 

Меко казано – Андрей Цеков протежира лица с доста противоречиви биографии и твърде странни бизнес контакти. Обединява ги единствено фактът, че нямат абсолютно никакъв професионален опит по въпроса за строителството и поддържането на пътища. Затова пък поне двама от тях имат твърде любопитни съдружници.

Министър Андрей Цеков смени борда на "Автомагистрали" в последния момент

Особено скандални са бизнес връзките на новоизлюпената шефка в „Автомагистрали” Ивелина Маринова. Досегът й с пътния бизнес е като управителка до 2022 г. на пернишката фирма „Пътни мрежи”.

Собственик на тази копания е Йордан Харалампиев, известен кой знае защо с прозвището Данчо Секирата в Перник. Той е съдружник в „Сити инженеринг" с Пламен Галев и покойния Ангел Христов. В тази фирма преди това се е подвизавал пернишкият бос Феодор Феодоров – Федката, като неговите акции са наследени от Данчо Секирата. Няма съмнение, че досегашният шеф на Ивелина Маринова е сред най-доверените подставени лица на пернишкия подземен свят.

 

Харалампиев – Секирата има бурна биография, включително е излежал и присъда за убийство.

 

Обвиняват го и в отвличането на наркодилъра от Стара Загора Олег Делев. През 2009 г. е в списъка за национално издирване, понеже заедно с наркотрафиканта Росен Ефремов пребили полицая Димитър Димитров в кафене в центъра на Перник, и то посред бял ден. При това Димитров не е прост полицай, а като служител на ГДБОП водил през 2007 г. разследване срещу Росен Ефремов. То завършва с ареста му и го обвиняват като шеф на наркобанда.

 

Медиите по онова време пишат че заради побоя над Димитров, лично министър-председателят Бойко Борисов се разпорежда двамата побойници незабавно да бъдат

Издирени и задържани. Борисов посещава ранения полицай в болницата и прави следното изявление: „В тази игра престъпници – полицаи, когато полицаят е по-добър, ги вкарва в затвора, както е в този случай. Той си е свършил работата. Това, да го нападнат по този начин, означава, че са нарушили много основен принцип. А когато се нарушават принципи, след това се нарушават и от другите. И става полицейско насилие. За да се избегне това, законът трябва да е много ясен. Докоснеш ли полицай, в затвора“. Ефремов е хванат.

 

Днешният бизнесмен Йордан Харалампиев, вече с важни контакти в държавната „Автомагистрали”, който по онова време е току-що излязъл от затвора като убиец, излежал наказание, успява да се покрие. Хващат го малко по-късно. За съжаление, навремето Борисов нищо не е казал за това какво трябва да е отношението към съратниците на полицейските биячи.

 

И ето днес колежката на неуловимия Данчо Секирата – Ивелина Маринова, е с важен пост в държавата. Самата тя доскоро е била управител на пернишката охранителна фирма „Вайпър 2 секюрити“. За качествата й на мениджър е показателен фактът, че и двете компании, които ръководи, са в списъка на НАП като неизрядни длъжници. „Пътни мрежи“ упорито отказва да плати на държавата 165 000 лева за данъци, а охранителната компания, която съществува само от 2 години, вече е натрупала над 19 000 лв. дългове.

 

Странно кой ли е настоявал пред министър Цеков тази безценна персона с яки контакти в пернишкия ъндърграунд да разпределя милиардите държавни пари за пътно строителство?

 

Самият министър също е успял да пробута свой човек в „Автомагистрали“. И то какъв човек – агроном! Стефан Атанасов е дългогодишен партньор на регионалния министър. Двамата през 2019 г. регистрират фирма „Веридея" със седалище в Долна Митрополия, която има предмет на дейност отглеждане на едногодишни растения. Техен съдружник е и Любимка Любомирова-Георгиева. Тя пък е съпруга на Александър Георгиев, който по това време е шеф на Комисията по хазарт.

Арестуван е през 2020 г., а по думите на прокуратурата направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков – Черепа. Преди да се захване с хазарта, Георгиев е важна клечка в НАП. Министър Андрей Цеков се освобождава от дяловете си във фирмата, след като влиза в политиката.

 

Прехвърля всичко на жена си Деница, която на свой ред има вземане-даване в бизнеса с прословутия плевенски кримигерой Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е съпруг на афишираната като честна и принципна съдийка Владислава Цариградска.

 

Семейният им приятел Стефан Атанасов също неотдавна е започнал да излиза от фирмите си, явно защото планира да влезе в държавната администрация. Неговите дялове във „Веридея" са прехвърлени на министерската съпруга Деница Цекова.

 

Третата, посочена за директор в „Автомагистрали", е Станислава Варадинова. За нея също няма информация някога да е помирисвала асфалт. По време на кабинетите на ГЕРБ тя започва работа като младши експерт в дирекция „Добро управление” на Министерския съвет. Заплатите там не са големи, но Варадинова явно е пестелива, понеже, докато се труди

за правителството, успява да си накупи 2 апартамента в София в квартал „Белите брези” и голяма „бяла спретната къщурка” в Елин Пелин.

 

Сред новите директори в „Автомагистрали" е и прочутият спасител от плажа в Бургас Даниел Михалев, който от една година изпълнява ролята и на областен координатор на „Продължаваме промяната”. Той не само че няма нищо общо с магистралите, но е и доста млад. Роден е през 1995 г. и от кратката му биография става ясно, че е завършил право в Софийския университет и професионално е достигнал в кариерата си само до помощник-нотариус. Затова пък бързо се е ориентирал към политиката като трамплин за развитие.

 

Иначе Михалев има богат опит като спасител на плажа, дори медиите описват как храбро се хвърля да вади от морето 40-годишен мъртво пиян посетител на северния плаж в Бургас през 2015 г. След като го спасява, пияндето тръгва да го бие, но полицията по чудо пристига навреме и на Даниел му се разминава само с удар под кръста и заплаха, че ще бъде даден под съд, понеже нарушил правата на кандидат-удавника да се къпе, когато  иска. Следващото лято Михалев заедно със свои колеги връща от оня свят трима летовници.

Най-драматична е ситуацията с 63-годишната баба Елена, която изпада в кома, но благодарение на усилията на Даниел и още двама спасители, тя оживява. Историята е

драматична и нашироко отразена в медиите.

 

Михалев явно има по-високи цели от това да е колега на Памела Андерсън и да бройка мадами с прилепналите си бански по плажовете. Той се впуска в политиката и е от първите записали се в „Промяната". Напъните му са оценени и от миналото лято е областен координатор на партията в Бургас. Неуспешно се бори да стане депутат. Когато идва време за избори на кмет и общински съветници, влиза в конфликт с Константин Бачийски, който е сред ветераните в ПП. Спорът е за подредбата на листата. Михалев мистериозно изчезва в деня, когато трябва да се регистрират кандидатите за съветници. Все пак в края на деня „Промяната" успява да внесе документите въпреки неговото отсъствие.

 

След като младежът не успява да стане нито депутат, нито общинар, в края на миналата година подхваща частен бизнес. Регистрира фирма за недвижими имоти. Година по-рано Михалев е вписал своя фондация с гръмкото име „Академия за социални иновации”. Предметът й на дейност е развитие на образование, наука и култура сред младите хора, все области, които щедро се финансират с грантове от Брюксел.

 

Дотук, както се вижда, няма и дума за опит или поне интерес в сферата на магистралите. Явно обаче партийното членство отваря вратите на Даниел към директорския борд на „Автомагистрали”, нищо че член първи от Конституцията, в който се гарантираше ръководната роля на БКП, отдавна е премахнат. Поне не се е чуло тихомълком Киро и Асен да са прокарали нещо подобно. „Промяната” официално обвинява за подобни практики ГЕРБ и ДПС, но явно и при тях партийците отново са на мода...

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.