Олигархът Пламен Бобоков се провали в лобирането за Андрей Громов

https://crimes.bg/vodeshha-tema/oligarhat-plamen-bobokov-se-provali-v-lobiraneto-za-andrey-gromov/28418 Crimes.bg
Олигархът Пламен Бобоков се провали в лобирането за Андрей Громов

Русенският олигарх Пламен Бобоков лобирал пред родните власти в полза на руския консул в крайдунавския град Андрей Громов. За съжаление обаче опитите му не били увенчани с успех.


Припомняме, че бившият актьор Громов бе назначен от външния министър на Русия – Сергей Лавров за генерален консул в Русе. Това се случи през януари 2018 г.

Към днешна дата обаче името му се озова в списъка със 70-те руски дипломати, които трябва да напуснат България в неделя.
Още преди месец било ясно, че Андрей Громов ще бъде сред изгонените от България, заедно с останалите служители на руското консулство в крайдунавския град.

Запознати разкриват, че бившият актьор минава за много близък до русенските олигарси – братята Пламен и Атанас Бобокови. Тримата дори разработвали съвместен културен проект.


Пламен Бобоков провел няколко срещи с външния ни министър Теодора Генчовска в опит да спаси Громов. Тя обаче го разочаровала, заявявайки, че това решение не зависи от нея, а от премиера в оставка Кирил Петков. Бобоков обаче нямал пряк достъп до него и поради тази причина направил опит да се договори с лидера на ДБ Христо Иванов


Запознати припомнят, че преди две седмици Иванов бе изловен да се качва в джипа на Бобоков пред парламента, докато в пленарна зала течеше обсъждане на актуализацията на бюджета.

След като проведената в джипа на Бобоков среща стана обществено достояние, Иванов обясни, че се е срещнал с подсъдимия за внос и заравяне на опасни боклуци в родна почва бизнесмен във връзка с културния му проект.


Тогава Христо Иванов отбеляза, че олигархът имал някакъв проект в Русе за възстановяване на една от историческите сгради.

Допълва, че родни депутати в общинската листа са коментирали това и Бобоков е потърсил възможности за подкрепа от страна на ДБ за завършване на проекта.


Иванов подчертава, че е нямало възможност двамата да се срещнат другаде, тъй като така не са губили излишно време, а се видели само за десетина минути. Време, в което да каже на Бобоков, че за съжаление не може да му помогне и допълва, че въпросната сграда наистина е много красива.


Според твърденията на запознати, олигархът действително е занимавал Христо Иванов с реализацията на културен проект. Основната цел на срещата му обаче била да внуши на политика, че Андрей Громов е читав човек, занимавал се основно с културни проекти, а не с шпионска дейност. При все, че Бобоков твърдял, че бившият актьор помагал на украинските бежанци у нас, не успял да убеди Иванов, че ексактьорът трябва да остане в родината ни.


Любопитен факт е, че русенският олигарх Пламен Бобоков е почетен консул на Украйна за областите Силистра, Русе, Велико Търново и Разград от 2008 година насам.

Преди шест години той дори бе удостоен с Нагръден знак за доблестна служба по повод 25-та годишнина от възстановените дипломатически отношения между Украйна и България.


Освен това братята Бобокови развиват огромен бизнес на територията на Украйна. Преди девет години те купиха там завод за преработка на нефтени продукти и утилизация на опасни отпадъци в черноморския град Николаев, заедно с оръжейния бос Петър Манджуков.


Фабриката е част от групата „Приста Рисайклинг“. Тя се разполага върху терен от почти 2 хектара в покрайнините на град Николаев. Олигарсите Бобокови и съдружникът им Манджуков, са инвестирали в завода повече от 20 милиона долара. От началото на месец март обаче, той не работи по разбираеми причини.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.