НОВИ СХЕМИ! Разпъвал ли е бившия главен прокурор Иван Гешев чадър над босовете на “Булминт”

Излъгал ли е бившият главен прокурор ФБР – това се готви да разкрие щатски журналист на свободна практика

https://crimes.bg/vodeshha-tema/novi-shemi-razpaval-li-e-bivshiya-glaven-prokuror-ivan-geshev-chadar-nad-bosovete-na-bulmint-3/135679 Crimes.bg
НОВИ СХЕМИ! Разпъвал ли е бившия главен прокурор Иван Гешев чадър над босовете на “Булминт”

Излъгал ли е бившият главен прокурор ФБР – това се готви да разкрие щатски журналист на свободна практика

След като преди дни BBC разкри как родни политици и магистрати са разпъвали чадър над криптокралицата Ружа Игнатова, техен презокеански колега е на път да разобличи друга, не по-малко чудовищна измама с български корени. Блогърът с американски корени Cain Brunmaiser (бел.ред. – името на колегата е променено и от съображения за собствената му сигурност той пожела да бъде представен с творческия си псевдоним) преди месец е бил в България с цел да установи връзки с представители на родни медии. Целта е да му помогнат да разплете схема, конкурираща успешно измамите на OneCoin, пише сайта kriminalni.com.

На прицела му е пловдивското дружество за сечене на инвестиционни монети „Булминт Уан“ ООД. То е било обект на разследване от ФБР за увреждане на интересите на над 2 милиона американски инвеститори. Негови източници в САЩ, сред които са и част от окрадените фирми, са му подсказали, че съдружниците Владимир Спасов и Пламен Запрянов са се измъкнали от тамошното правосъдие след като са били предупредени от бившия главен прокурор Иван Гешев, че срещу тях се води разследване. Нещо повече! Лобистките кантори, защитаващи интереса на пострадалите, имали неопровержими доказателства, че родната прокуратура по онова време е подала към партньорските служби подвеждаща информация за босовете на “Булминт”.

 

Посещение на блогъра в Пловдив, където е базирана фабриката на Владимир Спасов и Пламен Запрянов засилило подозренията му след като журналисти под тепетата му подсказали, че “Булминт” е сред спонсорите на Гешевата партия. Дали американският журналист е съумял да събере документални доказателства за близостта между ексглавния прокурор и производителите на ценни монети, не получихме еднозначен отговор.

Докато той продължава с разследването си, нека си припомним историята с измамите на “Булминт” – такава, каквато тя беше разказана в медиите миналата година.

Федералното бюро за разследване на САЩ извършва обширно разследване на българската фирма „Булминт Уан“ ООД. След като са получили сигнали от над 2 хиляди американски инвеститори от 9 щата, пише сайтът The Masks. Те са закупили инвестиционно сребро преди месеци. До момента не са получили нищо от поръчките си, съобщи източник в спецслужбите.

 

Инвестиционните монети са предлагани от калифорнийска компания. Като производител на монетите е избран частен монетен двор в Пловдив с името „Булминт Уан“. Първоначално поръчките са изпълнявани успешно. След редица грешни бизнес решения от страна на „Булминт“, те не успели да доставят последните половин милион монети на стойност близо 15 милиона долара, а са били планирани за началото на септември.

 

Струва си да се напомни, че „Булминт“ вече бяха жертви на измама на стойност над 7 милиона лева през тази година чрез „фишинг“ схема. Тя включваше мними златни мини в Мали и Буркина Фасо.

 

Съдружниците Владимир Спасов (вляво), Пламен Запрянов (вдясно) и Нина Йорданова са в основата на схемата.

Според анонимни източници от фирмата, двамата собственици на „Булминт“, Владимир Спасов и Пламен Запрянов в момента активно търсят финансиране. Като обикалят банковите клонове в града под тепетата. С цел да се защитят от наказателно преследване от американската правосъдна система.

 

Известно е, че американските власти са много строги по отношение на инвестиционни измами. През 2019 година по тяхно искане Апелативният съд в София екстрадира българския гражданин, Росен Йосифов. Той беше обвинен в измама на инвеститори от САЩ. Впоследствие Йосифов беше осъден на 10 години и 1 месец затвор в щатите.

Източник: mediamall.info

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.