Масова сеч в прокуратурата заради аферата „Осемте джуджета“

Падат главите на цели четирима прокурори

https://crimes.bg/vodeshha-tema/masova-sech-v-prokuraturata-zaradi-aferata-osemte-dzhudzheta/116698 Crimes.bg
Масова сеч в прокуратурата заради аферата „Осемте джуджета“

Падат главите на цели четирима прокурори

Временно изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Боби Сарафов спази заканата, която направи преди 2 месеца – да разследва до дупка и да изхвърли от съдебната система прокурори и следователи, замесени в скандалната рекетьорска афера „Осемте джуджета“.

 

В сряда негласно ръководената от него Прокурорска колегия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи заради тяхната роля по изнудването на бизнесмена Илия Златанов от бившия следовател Петьо Петров – Пепи Еврото, екссъпругата му Любена Павлова и половин дузина представители на държавното обвинение.

 

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу следователите в следствения отдел към Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева, които активно са участвали в аферата „Осемте джуджета“. Замесените прокурори, чиито глави ще паднат, са цели четирима – Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София, Дилян Деянов – прокурор от Окръжната прокуратура в Перник, бургаският окръжен прокурор Мирослав Илиев и прокурорът от столичната военно-окръжна прокуратура Кирил Пейчинов.

 

За седемте магистрати имало данни, че са получавали ежемесечни подкупи от Пепи Еврото като предаването на парите се извършвало между всяко 3 и 7 число на месеца в закрития вече ресторант „Осемте джуджета“. Твърди се, че следователите получавали по 5 бона месечно от Петров, а прокурорите – по 10 000 лв. За момента не е потвърдена мълвата, че уличаващи видеозаписи на магистратите с пликове пачки са били предоставени на Любена Павлова.

 

Възможно е представители на държавното обвинение да са гледали неофициално записите, тъй като са направени от скрита камера в ресторанта и не биха имали доказателствена стойност в бъдещ съдебен процес. 

 

След като бе назначен за временен наследник на предсрочно освободения главен прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов се зае да нищи аферата „Осемте джуджета“, може би и за да докаже, че е пришиван неправомерно като част от тази нагла рекетьорска схема. От документи изпратени от Сарафов до членовете на ВСС още преди месец става ясно, че предшественикът му Гешев е бил информиран на 21 юли от Инспектората на ВКС за „допуснати груби закононарушения“ по две досъдебни производства, касаещи аферата „Осемте джуджета“.

 

Проверката по „Осемте джуджета“ е била извършена от прокурор Марио Василев от отдел 06 (Инспекторат) във ВКП като е започнала на 24 юни 2020 г. и е завършила след по-малко от месец – на 21 юли 2020 г. Магистратът Василев е проверявал дали твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че е бил рекетиран от бившия следовател Пепи Еврото, вече бившата му жена Любена Павлова и прокурори от Специализираната прокуратура, да им прехвърли асансьорния си завод „Изамет“ , са верни, както и дали са истина твърденията му, че бившата жена на Пепи Еврото е задигнала от фамилия Златанови 35 кила златни монети.   

 

Илия Златанов, основен герой в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ обяви на 24 юни 2020 г., че е жертва на изнудване от страна на бившия следовател Петьо Петров. Според Златанов Пепи Еврото и хората около него са го изнудвали да прехвърли дяловете на фирмата си за асансьори „Изамет“. Тогава бизнесменът разказа, че е потърсил Петьо Петров заради конфликт със сина си Явор Златанов. Със съдействието на Пепи Еврото, Спецпрокуратурата започнала разследване, при което от Явор Златанов били иззети 35 кг. злато и златни монети.

 

Впоследствие, разказа Златанов, златото му било върнато, макар че формално той бил принуден да подпише протоколи, че си го е взел обратно. Вместо това то било предадено на тогавашната съпруга на Петров – Любена.

 

 По думите на Златанов-старши, златото е било намерено в 4 трезора – един от тях на бившата му съпруга, а останалите – на сина му.

Прокуратурата го иззела, а при среща а прокурора Димитър Франтишек разбрал, че има фактури за златото на негово име, в които пише, че то е купено от австрийски дилър. Самият бизнесмен казва, че документите са изфабрикувани. Синът на Илия Златанов пък твърди, че златото е лично негово и че има документи за покупката му.

 

Докато е в ареста пък, синът Явор Златанов се разболява тежко и се налага единият му бъбрек да бъде изваден. През цялото време върху него е оказван натиск да се откаже от фирмените си дялове и в асансьорните заводи „Изамет“ да бъде приет нов съдружник – боксьорът Кристиян Христов, приближен на бившия следовател Пепи Еврото. В крайна сметка Златанов-син склонява и документите са подписани в болница „Лозенец“, докато чака хемодиализа. Баща му също е заведен там. Формално в болницата се провежда общо събрание на дружеството. Само преди 2 седмици, то беше обявено за нищожно от съда.

 

При извършената проверка от Марио Василев от ВКС, изискана от Борислав Сарафов, става известно, че прокурорът от вече разформированата Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов, е участвал в изнудването на Илия Златанов.

 

По случая пък били натоварени рекордните трима държавни обвинители – Дилян Деянов, Георги Мойсев и Ивета Маркович. „Към делото срещу Явор Златанов няма протокол за избора на прокурор Пейчинов, както и молба от другите трима прокурори, че имат нужда от помощ, защото са претоварени. Нищо не обяснява включването на Пейчинов в делото“, намеква за участието на магистрала в схема за изнудване на Петьо Петров – Еврото“.

 

Образуването на дисциплинарни производства срещу прокурорите Ивета Маркович, Дилян Деянов, Мирослав Илиев и Кирил Пейчинов и тримата следователи Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева най-вероятно що завърши с отстраняването им от съдебната система по подобие на Иван Гешев.

 

На фона на масовата сеч, която се задава в прокуратурата заради „Осемте джуджета“, съдбата на главния герой в аферата Петьо Петров –Еврото, остава неясна. Неотдавна тръгна упорит слух, че Пепи Еврото е загинал в Дубай, след като е получил инфаркт и е бил настанен за лечение в частна болница. Властите в Обединените арабски емирства обаче все още не са отговорили на отправеното запитване от България дали слухът за смъртта на Пепи Еврото е верен, или става въпрос за спекулация. Любена Павлова, бившата жена на Петров, също изразява съмнения, че Еврото е умрял. Тя обаче призна, че детето й, което Пепи Еврото нелегално измъкна със себе си при бягството си от България, й е било върнато. Любена не казва при какви обстоятелства момчето е доведено при нея.

 

Срещу Петьо Петров вече са повдигнати задочни обвинения, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие с Любена Павлова и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди недвижими вещи – златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Става въпрос именно за 35-те килограма злато, което беше иззето от дома на бизнесмена Явор Златанов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.