Лошо започва новата година: Дишаме отровен въздух

https://crimes.bg/vodeshha-tema/losho-zapochva-novata-godina-dishame-otroven-vazduh/27089 Crimes.bg
Лошо започва новата година: Дишаме отровен въздух

За съжаление веселбата покрай празниците бе помрачена от ужасно мръсният въздух в столицата. Само ден след настъпването й, ИАО отчетоха фини прахови частици повече от 3 пъти над установената норма в една от измервателните станции.


Експерти споделят, че в голяма част това замърсяване се дължи на тихото време около празниците в съвкупност с автомобилите и отоплителния период.


Времето е характерно за цяла Европа, над която действат антициклони и това е предпоставка за мъгливо време сутрин и вечер. Също така липсва вятър, който да ги разсее. По този начин замърсяванията се „наслояват“ във въздуха и се задържат на едно място.


Подобно повишено замърсяване се наблюдава в почти всички държави от Централна Европа и Западни Балкани. Съвсем различено е положението на западната и северната част на Стария континент. Те са „завладени“ от циклони, които са основата на динамичното време там.


Ветровете успяват да раздвижат замърсения въздух и да свалят концентрацията му на едно място.


Метеоролозите смятат, че от днес ще започне да се появява по-осезаем вятър, който ще спомогне за изчистването на въздуха. Очаква се той да е най-активен в Дунавската равнина.


А новата седмица ще започне с хладно време, продиктувано от студен фронт, което допълнително ще облекчи ситуацията с отровния въздух.


Източник: narod.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.