Кой позволи на скандални олигарси да се измъкнат по терлици?

https://crimes.bg/vodeshha-tema/koy-pozvoli-na-skandalni-oligarsi-da-se-izmaknat-po-terlici/27500 Crimes.bg
Кой позволи на скандални олигарси да се измъкнат по терлици?

Закриването на Специализирания наказателен съд и спецпрокуратурата ощастливи доста хора. Особено сред милионерите, като обвиняемите братя Бобокови, семейство Баневи, баща и син Стайкови, Васил Божков-Черепа, цигарения трафикант Евгени Станоев-Бирмата и много други.


Делата срещу тях автоматично бяха стопирани, години положен труд от бившите магистрати бяха зачеркнати, а безбройните папки със събрани разобличаващи ги документи, разпити на свидетели, уличаващи факти и доказателства, както и различни експертизи на вещи лица, започнаха да трупат прах.


Чак докато някога (но никой не знае кога от тази въртележка на избори и постоянна смяна на правителства) бъдат назначени нови съдии, които трябва да започнат всичко от нулата, да се запознаят с натрупаната огромна документация по определеното им дело и след като прочетат хилядите страници и добият представа за какво става дума, да насрочат първото съдебно заседание. Тоест, вместо присъди, отново излишно многогодишно протакане, на което разчитат всички подсъдими като олигарсите Маринела и Ветко Арабаджиеви например.


През август 2018-а година Специализираната прокуратура проведе мащабна акция с обиски във всичките им бизнес обекти и имоти, при която бяха арестувани управители и счетоводители на техни фирми, както и синът им Вълчо.


Тогава главният прокурор Иван Гешев се появи пред столичния хотел „Маринела” – перлата в имотите на Вълчовите родители, и обясни на журналистите, че обискиращите са открили в него голям сейф, пълен с пачки евро, долари и левове; огромна сума пари, които нито са декларирани, нито са плащани данъци за тях. За тези финансови престъпления, а и за други Ветко и Маринела Арабаджиеви ще бъдат арестувани и съдени. Те обаче предвидливо се укриваха в чужбина и затова бяха обявени за издирване чрез Интерпол.


Европейската полиция успя да ги открие чак след 8 месеца – през март 2019-а в Испания. Двамата бяха арестувани в една къща до Барселона и върнати в България, където най-после ги вкараха в родна килия. Бе им определена парична гаранция от по 500 000 лева на всеки, а през декември същата година бе даден ход на съдебния процес срещу тях. Според държавното обвинение те са подсъдими за различни данъчни престъпления и пране на пари.


Щом се озоваха в килията, съпрузите започнаха да казват това, което е в устата на абсолютно всички арестанти. Първо: те заявиха, че са невинни; второ: че страдат от изключително тежки болести, които не могат да се лекуват в затворническа болница, а само на свобода. Особено зле се оказа Маринела, която според адвокатите й бе едва ли не на смъртно легло.


Изненадващо обаче за нейното здраве се погрижиха не лекарите, а политиците. През април с гласовете на депутатите от управляващата коалиция плюс „Възраждане” Народното събрание спусна кепенците на Специализирания съд и спецпрокуратурата. През юли семейната двойка за пореден път пожела да се лекува извън ареста, а през август в Държавен вестник излезе и официалното съобщение, че специализираните съдебни органи не съществуват.


От семейство Арабаджиеви също дойде съобщение през август: след платена гаранция от по половин милион те са били пуснати на свобода и са заминали в Сен Тропе, където притежават имение за 10 милиона евро. В профила си в Инстаграм Маринела публикува множество снимки, от които се вижда как с Ветко се лекуват от налегналите ги смъртоносни заболявания: с пури и чаши с алкохол в ръце, заедно с (вероятно болни като тях) приятели на отрупани с храна и бутилки софри в различни луксозни заведения или на яхти. Най-ценните фотоси Маринела е направила в тузарския ресторант La Guerite, близо до прочутия с фестивала си Кан. Там тя е снимала Елтън Джон, който е изпял няколко песни, а след това е дал на семейството олигарси автограф за спомен, с който се хвалят в социалната мрежа.


Напомняме, че става дума за двама подсъдими, чието дело още не е приключило. Обаче никой не знае кога ще приключи. Защото вече ги няма нито съдът, нито прокуратурата, които трябваше да го довършат. Налице са само извършените, но ненаказани престъпления. Така че България не е само данъчен рай, тя е и рай за престъпниците. Къде другаде подсъдимите могат да получават автографи от Елтън Джон?

А какво направи Специализираната прокуратура, докато я имаше – получаваше си заплатите, без да вкара в съда обвинен с достатъчно доказателства. И без нея ще съмне, ако обикновената прокуратура си е на мястото и главният прокурор – също.

Източник: Уикенд


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.