Комарите превзеха и столичното метро

Подутините и обривите, предизвикани от насекомите, не минават с дни

https://crimes.bg/vodeshha-tema/komarite-prevzeha-i-stolichnoto-metro-3/137631 Crimes.bg
Комарите превзеха и столичното метро

Подутините и обривите, предизвикани от насекомите, не минават с дни

Крилатите нахалници, локализирани в района на метростанция „Цариградско шосе“, изправиха на нокти няколко квартала в столицата. Те твърдят, че насекомите са с огромни за вида си размери и разнасят всевъзможни зарази. Най-безопасната инфекция, причинявана от тях е червената подутина, която не минава в рамките на няколко дни и причинява страшни сърбежи, които не могат да бъдат потушени дори с алергозан.

 

Софиянци са притеснени, че има голяма вероятност да пренасят екзотични болести, Основание за това дава смъртта на млад мъж от бургаския квартал „Долно Езерово“, който издъхна преди дни, а медиците констатираха отравяне чрез ухапване от неизвестно насекомо.

В София комарите са буквално на всяка спирка, край кошчетата за боклук. Лятото е техният сезон пик заради отпадъците, които се изхвърлят. Потърпевши са десетки столичани, които твърдят, че ухапаното място стои подуто със седмици.

 

„Метрото въобще не биваше да се строи под земята в София, защото столицата ни е богата на подпочвени води.

През годините 1975-1978 на мястото на метростанция 19, позната на гражданите като „Цариградско шосе“, беше мочурище. Обитаваха го различни видове пернати, предимно щъркели. Пространството се намира между кварталите „Дружба 1“ и „Дружба 2“, където сега има няколко нови блока и магазин от веригата „Кауфланд“. Някога към мочурището имаше канал, който отвеждаше водите му в езерото в „Дружба“. Зимата всички малчугани от квартала се събирахме да караме кънки, да се возим на шейни или просто със засилка да се пързаляме на крак.

 

Като започна строежът на линията, нещата се промениха. Явно каналът е развален, защото мочурището изчезна – потъна под тонове пръст. Обаче се промени и езерото ни. Определени птици изчезнаха. Сега идват гларуси и диви патици, които радват местните, но няма щъркели.

 

В пространството между метростанциите „Цариградско шосе“ и „Дружба“ се беше образувала огромна кухина. Подпочвената вода явно взе да избива. Дали я ремонтираха, или просто запълниха с пръст не можем да кажем. Но всички от махалата се питаме не можеше ли трасето да се прокара над земята? Не може ли планът за строежа му да се преработи?!

 

“Очевидно се е бързало, гонели са срокове и така са ползвали старите планове. Но ето – от избилите подпочвени води летят насекоми и сеят зарази.

Особено опасни са ухапванията при децата, защото те нямат имунизация. Застанете за 10 минути на спирката и пребройте колко хора ще почнат да се чешат. Това не е нормално за европейска столица“, коментира столичанинът Петър Георгиев, който помни мочурището като Бъчков гьол. Преди много лета там се събирали любовчиите от квартала, защото мястото предразполагало към романтика. Днес било превзето от бетон и от летящи зарази.

 

Метрото в този участък редовно се и наводнявало при всеки по-обилен валеж. Столична община и дружество, „Метрополитен“, които отговаряли за стопанисването на метростанциите, не вземали почти никакви сериозни мерки. Просто слагали ограждение с надпис, че има ремонт, и карали служители да попиват с парцали течащата вода. Това допълнително предизвиквало гнева на местните. Още когато вървял строежът, те забелязвали, че избива вода. Сигнализирали в общината, но не получили отговори на жалбите си.

 

Така притесненията им се разраствали и се оказали напълно основателни. Гражданите роптаели, че метрото е най-големият български инфраструктурен проект, отличен четири пъти с европейски награди и с вложени над 400 милиона евро, но въпреки това крие рискове за здравето.

 

„Комарите могат да пренасят около 50 вида заболявания, причинени от паразити, бактерии, вируси и други. Никой у нас не е застрахован от малария, енцефалити, жълта, западнонилска, денга и други. Това са тежки заболявания. Ако не се лекуват навреме, могат да имат лош край. Понякога ухапването протича с огромно червено подуване. Пострадалият става нервен, изпитва чувство на безпокойство и дори не може да заспи. Говори се, че комарите в метрото са от типа азиатски тигров комар. Те са характерни за морските райони на страната, но в метростанциите се поддържа четири сезона в годината приятна температура, която е предпоставка за целогодишното им развъждане.

 

Никак не ни е приятно разни специалисти да ни съветват да обличаме дрехи с дълги ръкави, да не ползваме парфюми с аромат на цветя, за да не ни хапят летящите чудовища. Каква е гаранцията, че комарите от метрото не са мутирали?! Някой въобще изследвал ли ги е за зарази?!“ питат и други граждани от „Дружба“.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.